fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdustati od inicijative za ukidanje neradne nedjelje

Odustati od inicijative za ukidanje neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je poslodavačka udruženja da odustanu od inicijative za ukidanje neradne nedjelje, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

„To prevashodno podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada ne iziskuju, omoguće svojim zaposlenima da nedjeljom budu sa svojim porodicama“, navodi se u saopštenju USSSCG.

Iz Unije su nadležne pozivali da ne ukidaju neradnu nedjelju u trgovini i da, ponovo, ne dovode u nezavidan položaj 40 hiljada zaposlenih u toj djelatnosti, uglavnom ženske radne snage.

„Poručujemo, još jednom, da će se Unija, ukoliko to bude neophodno, suprostaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva našem članstvu i zaposlenima da to pravo branimo uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe“, dodaje se u saopštenju.

Iz Unije su, u reagovanju na inicijativu Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) prema Ministarstvu ekonomije da razmotri mogućnost izmjene člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kako bi se trgovcima omogućio rad nedjeljom tokom turističke sezone i državnih praznika, naveli da su zbog toga zatečeni i zabrinuti.

„Još jednom ističemo zatečenost i zabrinutost činjenicom da oni, koji su se još juče zalagali za uvođenje neradne nedjelje i slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini, već danas uporno traže ukidanje ovog prava čime na najdirektniji način stvaraju ambijent za nedostojanstvene uslove rada zaposlenih u ovom sektoru“, kazali su iz Unije.

Iz te radničke asocijacije su podsjetili da je upravo Odbor udruženja trgovine u PKCG inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost i smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage.

„Imajući u vidu sve izraženije kampanje koju vode poslodavačke organizacije za ukidanje nedavno uvedene neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo, USSCG ponavalja svoj stav da je, najblaže rečeno, posebno nedosljedno da danas, upravo PKCG poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa“, dodaje se u saopštenju.

U Uniji smatraju da je upravo koronavirus morao da podsjeti poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku i da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju.

„Do juče ‘tihi heroji’ u borbi protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo, radnici u trgovini su već danas predmet namjere daljeg urušavanja njihovih, ionako, ugroženih radna prava“, tvrde u Uniji.

Najčitanije

Indeksi porasli treći dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle treći dan...
amscg 1

Putevi suvi