fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdrživost u poslovanju turističkih subjekata

Održivost u poslovanju turističkih subjekata

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Edukativne radionice za predstavnike lokalnih turističkih organizacija i organizatore MICE događaja održane su u Tivtu u cilju boljeg shvatanja i implementacije održivosti u poslovanju turističkih subjekata.

Dvije radionice, u organizaciji Turističke organizacije Opštine Tivat i Nacionalne turističke organizacije (NTO), dio su procesa pristupa Green Destinations odnosno pozicioniranja Tivta i mogućnosti pozicioniranja Crne Gore kao destinacije koja vodi računa o održivom turističkom razvoju.

Iz TO Tivat je saopšteno da brojne međunarodne institucije poput Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i Evropske komisije za putovanja (ETC) održivi razvoj preporučuju kao ključni princip razvoja i oporavka u postpandemijskom periodu. Sve veći broj zemalja tu preporuku uzima kao ključni princip svojih nacionalnih strategija.

Prema UNWTO-u smjernice i prakse upravljanja održivim razvojem turizma primjenjive su na sve oblike turizma u svim destinacijama, uključujući masovni turizam i različite segmente turističkih niša.

Iz TO Tivat je saopšteno da se principi održivosti odnose na ekološke, ekonomske i socio-kulturne aspekte razvoja turizma i mora se uspostaviti odgovarajuća ravnoteža između te tri dimenzije kako bi se garantovala njegova dugoročna održivost.

“Kako to ostvariti u praksi, za mnoge zaposlene u turizmu još je nepoznata teritorija”, navodi se u saopštenju.

U četvrtak je održana radionica pod nazivom Oporavak odgovorno: zašto i kako i ko /Recovering Responsibly: the Why, the How and the Who/ u hotelu Palma u Tivtu.

Nakon pozdravne riječi direktorice TO Tivat, Danice Banjević i direktorice NTO, Ane Marković-Tripković uslijedila je prezentacija naslovne teme predstavnicima lokalnih turističkih organizacija primorskih i opština centralnog dijela Crne Gore, koju je održala direktorica kompanije Pratto Consulting, Kirsi Hyvaerinen.

Hyvaerinen je kroz primjere Tivta, a i primjere dobre prakse brojnih drugih destinacija, sve prisutne upoznala sa prioritetnim aktivnostima usmjerenim ka održivom razvoju koje bi u narednom periodu trebale da budu fokus interesovanja i poslovanja svih relevantnih turističkih subjekata. Takođe se razgovaralo o trendovima u potražnji nakon postpandemijskog perioda.

“Cilj je primijeniti određene smjernice i pozitivna iskustva, te intenzivirati međusobnu saradnju između svih institucija u javnom sektoru, kako bi se postigao zajednički i dugoročni efekat kada je održivost u pitanju”, navodi se u saopštenju.

Naredna radionica za lokalne turističke organizacije sjevernog dijela Crne Gore biće održana na Žabljaku.

Druga radionica Održivo upravljanje u MICE turizmu /Sustainability Management for MICE/, održana je danas na istoj lokaciji za predstavnike agencija koje se bave MICE turizmom.

Uvodnu riječ je imala Banjević, nakon čega je sve prisutne pozdravila vršiteljka dužnosti pomoćnika direktora NTO, Aleksandra Maksimović.

Hyvaerinen je govorila o ekološkim i održivim aspektima turizma i smjernicama za aktivnosti koje bi trebalo primjenjivati u cilju održivog razvoja destinacije, dok je predavanje na temu upravljanja održivim MICE događajima održao Peter Reelfs iz Northflash kompanije, koja se bavi savjetovanjima iz te oblasti.

Reelfs je objasnio kako prevazići posljedice krize i unaprijediti organizovanje kongresnih događaja u postpandemijskom periodu, te koje su to aktivnosti koje je potrebno primjeniti da bi se postigao najbolji mogući efekat sa ciljem dugoročnih rezultata.

On se u svom obraćanju bazirao na temu održivih događaja, zbog čega su značajni, te koje su njihove prednosti, navodeći primjere zemalja Skandinavije i Irske, kao dobre primjere prakse kada je upravljanje održivim razvojem odnosno održivim događajima u pitanju.

Reelfs je takođe govorio o trendovima u MICE industriji u postpandemijskom periodu i prednostima organizacije hibridnih događaja.

Današnjoj radionici prisustvovali su predstavnici turističkih agencija Congress Travel, Talas M, Marco Polo, Montenegro Tourist Service, Explorer, Boka Waves, Venn Tour, Terra Nautica, SIP Travel, Montenegro Destinations i Trend Travel.

Najčitanije