fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržan mini sajam zapošljavanja u Beranama

Održan mini sajam zapošljavanja u Beranama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje (ZZZ) održali su mini sajam zapošljavanja u Beranama, čime se nastavlja javna kampanja države Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi.

Iz ZZZ je saopšteno da je Berane područna jedinica sa najvećim procentom građana bez zaposlenja.

„Oko 20 poslodavaca iz primorskih opština, ali i iz lokalne sredine, povezani su sa nezaposlenim osobama, zainteresovanim za rad na sezonskim poslovima“, navodi se u saopštenju.

Iz ZZZ su kazali da je odziv na mini sajmu u Beranama bio izuzetan, kao i da su priliku da razgovaraju sa poslodavcima i direktno apliciraju za određeno radno mjesto iskoristili brojni nezaposleni.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić, saopštio je da je na evidenciji nezaposlenih u Beranama 11,68 hiljada osoba, pri čemu registrovana stopa nezaposlenosti iznosi 51,4 odsto.

„Ovo je najefikasniji način da se doprinese stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih osoba i poslodavaca, što bi trebalo dovesti do zapošljavanja najboljeg kadra. U okviru ovog događaja, svi imaju priliku da se predstave – i oni koji žele posao i oni koji traže radnika“, rekao je Mustafić.

On je ocijenio da je zato Zavod, kao institucija sa dugim stažom u posredovanju, promociju sezonskog zapošljavanja krenuo iz sjevernih i manje razvijenih opština, gdje je izražena nezaposlenost.

Mustafić je ponovio da su benefiti takvog, zajedničkog, pristupa – višestruki.

„Prije svega, mislim na uključivanje nezaposlenih osoba u svijet rada. Osim što se doprinosi povećanju budžetskih prihoda, utiče se i na uvećanje porodičnog budžeta radne snage. Takođe, sprječava se odliv radne snage van granica Crne Gore, a na ovaj način se izbjegavaju i socijalna budžetska davanja, za korisnike u stanju socijalne potrebe“, precizirao je Mustafić.

Mini sajam zapošljavanja organizovan je u saradnji sa Opštinom Berane.

Potpredsjednik Rade Kljajić, pozdravljajući goste iz Podgorice i poslodavce sa primorja, kazao je da je siguran da bi sajam zapošljavanja i ubuduće trebalo da omogući pozitivne rezultate u pogledu smanjenja nezaposlenosti građana Berana, koji bi se tokom turističke sezone radno angažovali u primorskim opštinama.

„Stoga, poslodavcima koji su danas ovdje sa nama i nezaposlenim osobama koje su prisutne u velikom broju, želim da njihova međusobna komunikacija rezultira uspješnom saradnjom kroz sezonsko zaposlenje“, rekao je Kljajić.

Iz ZZZ-a je saopšteno da je vidna bila spremnost pojedinih poslodavaca da saslušaju potrebe zainteresovanih, da ih angažuju, ali i obuče ako bude neophodno.

Zavod će za sve zainteresovane poslodavce i narednih dana organizovati takve sajmove.

Naime, ista aktivnost biće održana sjutra u Bijelom Polju, a u petak u Pljevljima. Takođe, sajmovi zapošljavanja održaće se u Nikšiću 16. aprila i Podgorici 17. aprila.

Najčitanije