fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdredbe Zakona o CBCG se ne odnose na Radović

Odredbe Zakona o CBCG se ne odnose na Radović

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni i Vrhovni sud ocijenili su da bivša viceguvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o toj vrhovnoj monetarnoj instituciji, saopštio je njen advokat Siniša Gazivoda.

“Smatramo da je odluka Skupštine da smijeni Radović nezakonita i zato smo podnijeli tužbu. Prethodno je predmet bio u Upravnom sudu, koji se, kao i Vrhovni poslije toga, izjasnio da se na Radović ne odnose odredbe Zakona o CBCG koje se odnose na članove Savjeta koji nijesu u radnom odnosu kod CBCG”, rekao je Gazivoda novinarima nakon pripremnog ročišta.

On je kazao da iz tog tumačenja Vrhovnog suda jasno proizilazi da ne mogu biti primijenjene ostale odredbe Zakona o CBCG na osnovu kojih je Radović razriješena, prenose Vijesti.

“Zato će se u sudskom postupku procjenjivati da li je ovo rješenje sprovedeno po Zakonu o radu. Odluka o razrješenju i postupak koji je prethodio ne pominje Zakon o radu, niti ta odluka ima obrazloženje, ni pouku o pravnog lijeku zbog čega je suprotna Zakonu o radu”, naveo je Gazivoda.

Radović je tužila Skupštinu koja je u julu smijenila na predlog guvernera CBCG, Radoja Žugića. Glavno ročište po toj tužbi je u Osnovnom sudu zakazano za januar naredne godine.

Gazivoda je kazao da će tražiti poništenje odluke o razrješenju, da bi Radović u slučaju da dobije spor imala mogućnost za naknadu štete, kao i da bi ta odluka bila satisfakcija ako se ima u vidu kakva je kampanja vođena protiv nje i na koji način je razriješena.

Najčitanije