fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOdlilo se 385 miliona EUR

Odlilo se 385 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 638,2 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 385 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju oktobra je 253,2 miliona EUR i bio je 33,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

„Takvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja u poređenju sa istim periodom prošle godine“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 44,7 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 340,3 miliona EUR.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 394 miliona EUR, što čini 61,7 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 147,5 miliona EUR, a u preduzeća i banke 246,5 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 223,9 milion EUR, a po osnovu povlačenje ulaganja rezidenata iz inostranstva 35,1 milion.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi