fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijen zahtjev bivših radnika Boksita

Odbijen zahtjev bivših radnika Boksita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvredni sud odbio je zahtjev 314 bivših radnika Rudnika boksita koji su tražili da im se isplati 1,4 miliona EUR na račun razlike u zaradama.

Njima je preduzeće ostalo dužno 15 zarada, na koje su plaćeni puni porezi i doprinosi, jer im je umjesto punih isplatilo minimalne. Zbog toga su bivši radnici Boksita tražili da im se kroz stečaj isplati razlika između minimalne i pune zarade, piše Dan.

Privredni sud je, međutim, to odbio, zbog čega su uložili žalbu na rješenje, a ako se i njihova žalba odbije ići će na Apelacioni sud. U prosjeku svakom bivšem radniku treba da se isplati oko 4,5 hiljada EUR.

“Radnici su oštećeni, jer je ostao dug za 15 plata. Isplaćeni smo po minimalcu, umjesto da nam se daju pune plate koje smo zaradili. Zato smo angažovali advokata i otišli na sud”, objasnio je predstavnik penzionera Radivoje Кnežević.

Stečaj u Boksite uveden je 2013. godine, na zahtjev CКB banke zbog duga od nekoliko miliona EUR. Na oglas za prodaju imovine Boksita javio se biznismen Veselin Pejović koji je ponudio 5,4 miliona EUR, koliko je iznosila početna cijena.

On, međutim, nije isplatio cjelokupan iznos, već samo dio novca, dok će ostatak biti izmiren kada se riješe imovinsko-pravni problemi.

Pejović je ujedno i vlasnik КAP-a, za čiju je imovinu ponudio 28 miliona EUR, ali nije isplatio kompletnu sumu odjednom, već u ratama, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Kupoprodajna cijena je zbog greške stečajne uprave, koja je Pejoviću prodala imovinu koja se ne vodi na КAP, umanjena 2,3 miliona EUR, tako da je na kraju platio 25,7 miliona EUR.

Najčitanije