fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOčekuju veliko interesovanje za Program za podsticanje inovacija u prerađivačkoj industriji

Očekuju veliko interesovanje za Program za podsticanje inovacija u prerađivačkoj industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Fondu za inovacije očekuju izuzetno veliko interesovanje na javni poziv za Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji kao i njegov dobar efekat na crnogorsku prerađivačku industriju.

Izvršna direktorica Fonda za inovacije, Bojana Femić Radosavović, kazala je da će interesovanje vjerovatno biti veliko, jer je tema energetske efikasnosti danas izuzetno aktuelna i važna, koja je i prerađivačkoj industriji izuzetno značajna za generalno unapređenje poslovanja.

“Imamo program koji je napravljen od početka shodno njihovim potrebama koje su prepoznate na tržištu i vrijednost pojedinačnog granta je izuzetno visoka i iznosi između 80 i 200 hiljada EUR po projektu“, rekla je Femić Radosavović agenciji Mina-business.

Ona je kazala da će se potruditi da kroz sve događaje koje budu organizovali, što jasnije prezentiraju što zapravo predstavlja inovativnost u ovoj oblasti.

„Kroz ovaj projekat ćemo finansirati kupovinu opreme koja doprinosi efikasnijem korišćenju energije, ili većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Finansiraćemo implementaciju pametnih odnosno digitalnih rješenja, koja doprinose efikasnijem korišćenju energije i finansiraćemo odgovarajuće jačanje kapaciteta odnosno njihovih zaposlenih, kako bi mogli da koriste ove pametne tehnologije koje će ugraditi u svoje sisteme“, precizirala je Femić Radosavović.

Javni poziv za Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji je otvoren 22. septembra i trajaće do 31. oktobra.

„Specifičnost ovog poziva je da je nastao u saradnji ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija, koji su zajedno sa Fondom za inovacije, kao implementacionim tijelom za ovakvu vrstu programa, napravili jedan potpuno novi program podrške koji targetira inovaciju odnosno upotrebu inovativnih tehnologija, kako bi se poboljšala energetska efikasnost i povećalo korišćenje obnovljivih i čistih izvora energije“, navela je Femić Radosavović.

Specifična ciljna grupa ovog poziva su, kako je kazala, mikro, mala i srednja preduzeća, koja su iz oblasti prerađivačke industrije i koja zadovoljavaju različite uslove koji su propisani pozivom, koji se može naći na web sajtu Fonda, www.fondzainovacije.me.

“Realizacija ovog pilot programa će biti finansirana iz budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u iznosu od milion EUR. Nadamo se da ćemo uspjeti da obezbijedimo i dodatni izvor sredstava za drugu fazu realizacije ovog programa, jer očekujemo da će interesovanje biti izuzetno veliko“, dodala je Femić Radosavović.

Ona je navela da i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma već pokazuje interesovanje da se ovaj program nastavi naredne godine.

„Svi zainteresovani su pozvani da dođu na Info dan koji će se održati sjutra u 11 sati u Privrednoj komori, gdje ćemo predstaviti sve ono što treba ispuniti kako bi se uspješno prijavili na ovaj poziv“, kazala je Femić Radosavović.

Ona je, govoreći o otvorenom pozivu za podršku u ranoj fazi razvoja start up-ova, rekla da je on izuzetno značajan za Fond za inovacije, zato što je to program podrške koji planiraju da pokreću svake godine kako bi unaprijedili start up zajednicu u Crnoj Gori.

“Ovaj program je ranije sprovodilo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, a sada ga je Fond kao implementaciono tijelo preuzeo i napravili smo neke izmjene, koje se odnose na iznos finansiranja, tako da je grant koji sada dajemo timovima u iznosu do 30 hiljada EUR, plus uveli smo i mentorsku podršku za koju smatramo da je izuzetno važna i čija vrijednost je do pet hiljada EUR, tako da ukupna vrijednost koju jedan tim dobija iznosi do 35 hiljada EUR“, navela je Femić Radosavović.

Ona je rekla da su prepoznali u radu sa start up-ovima do sada da je izuzetno važno da u tim ranim fazama razvoja imaju mogućnost da rade sa dobrim mentorima.

„Zato smo se potrudili da obezbijedimo izuzetno kvalitetne mentore koji se nalaze u našoj bazi i sa kojima ćemo uparivati timove koji dobiju podršku kako bi radili cijelo vrijeme sa njima. Mentor će u ovom programu, koji traje šest mjeseci, imati izuzetno aktivnu ulogu, zato što će pratiti tim kroz sve njihove razvojne faze i imaćemo neke četiri tačke u kojima pravimo presjek i mentor odobrava da li su ispunili ciljeve koji su zadati za taj period i tek nakon toga se realizuje isplata te tranše granta“, objasnila je Femić Radosavović.

Sve programe Fonda kofinansiraju preduzeća, pri čemu Fond pokriva 90 odsto, a samo preduzeće svega deset odsto prihvatljivih troškova. Isto tako, specifičnost ovog poziva je to da se na poziv mogu prijaviti neformalni timovi, odnosno ne mora da se prijavi preduzeće.

„Ukoliko dobiju pozitivnu evaluaciju i preporuku za finansiranje prije samog potpisivanja ugovora, zahtijevamo od njih da osnuju preduzeće kako bismo mogli da nastavimo saradnju s njima. Zato smatramo da je ovaj poziv izuzetno atraktivan i da treba što više mladih ljudi da proba da se prijavi, a proces prijave je izuzetno jednostavan“, saopštila je Femić Radosavović.

Ona je pozvala sve koji rade na nekim inovativnim idejama da se interesuju, pogledaju sajt Fonda za inovacije i što treba da urade kako bi se prijavili za ovaj vid podrške.

Femić Radosavović je, govoreći o dosadašnjim rezultatima Fonda, kazala da su u Fondu izuzetno zadovoljni i ponosni što su za dvije godine uspjeli da realizuju deset različitih programa podrške.

“U prvoj godini imali smo nešto manji budžet za finansiranje, tako da smo se tada fokusirali samo na programe koji se tiču saradnje nauke i privrede, a kako nam je budžet porastao za ovu godinu, tako smo uspjeli da napravimo programe koji podržavaju gotovo sve razvojne faze neke ideje. Tako da danas u Crnoj Gori ukoliko radite na nekoj inovativnoj ideji, možete da dobijete finansiranje države za svaku njenu fazu razvoja“, podsjetila je Femić Radosavović.

Prema njenim riječima, ono što pokazuje uspjeh jeste i to da ove godine Fond implementira programe ukupne vrijednosti od tri miliona EUR, od čega je dva miliona iz njihovog budžeta i jedan milion iz budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

“Ovaj program koji smo napravili u saradnji sa ministarstvima i koji se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, pokazuje potencijal da se zapravo kreiraju takvi programi namijenjeni specifičnoj podršci u različitim oblastima strategije pametne specijalizacije i finansiraju se iz budžeta resornih ministarstava“, navela je Femić Radosavović.

Ona je ocijenila da im potvrdu kvaliteta daje to što Fond ima jasno definisane pravilnike o evaluaciji.

„Fond je, na primjer, za jedan od svojih programa dobio već akreditaciju Evropskog savjeta za inovacije, što znači da dobitnici naših grantova za tu programsku liniju, ukoliko žele da apliciraju za njihova sredstva, preskaču prvu fazu evaluacije, jer Fondovu smatraju relevantnom i idu direktno u drugu. To nam daje potvrdu da su postavljene procedure i sistem evaluacije koji imamo dobar i kvalitetan“, smatra Femić Radosavović.

Ona je, govoreći o procedurama prijava i komunikaciji, kazala da su jako jednostavne procedure prijave za njihove programe.

“Sve prijave se realizuju elektronski putem našeg portala i jasno su definisana sva dokumenta koja neko treba da preda. Isto tako, mi smo izuzetno otvoreni za komunikaciju, pa svake srijede od devet do deset sati imamo online otvorena vrata, gdje o otvorenim pozivima naši menadžeri razgovaraju sa svim zainteresovanim klijentima“, rekla je Femić Radosavović.

Ona je navela da Fond ima stranice na društvenim mrežama LinkedIn, Facebook i Instagram, kao i na YouTube kanalu, tako da se svi edukativni materijali i najave događaja mogu naći na tim stranicama i pozvala sve da ih prate.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...