fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju bolji poslovni rezultat

Očekuju bolji poslovni rezultat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preleminarni podaci o poslovanju To Montenegra u prošloj godini govore da će poslovni rezultat biti značajno bolji u odnosu na planirani, ali i u odnosu na onaj iz 2021. godine, saopšteno je iz te avio-kompanije.

„U toku je priprema finansijskih izvještaja-bilansa To Montenegra za prošlu godinu i precizne podatke ćemo imati i objaviti u zakonom propisanom roku, nakon što ih potvrdi i nezavisni revizor“, rekli su Vijestima iz avio-kompanije.

U prvoj godini rada 2021. kompanija je imala gubitak od 4,9 miliona EUR. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, nova nacionalna avio-kompanija za prošlu godinu imaće računovodstveni poslovni gubitak od oko 2,8 miliona EUR, što je najbolji rezultat ove kompanije, ali i bivšeg Montenegro Airlinesa u posljednjih deset godina njegovog rada.

Takođe, rezultat kompanije prije EBITDA (rashoda za poreze, kamate i amortizaciju) biće na nuli.

Poređenja radi, Montenegro Airlines je u 2019. godini, rekordnoj po broju putnika, imao gubitak od osam miliona EUR, iako je dobio direktnu državnu pomoć od 5,5
miliona, a u toj godini nije plaćao poreze, doprinose, aerodromske takse, ni mnoge druge obaveze.

To Montenegro je prošle godine platio četiri miliona EUR za poreze, doprinose i aerodromske takse.

Prema informacijama Vijesti, da su cijene avionskog goriva u prošloj godini ostale na nivou iz 2021, kompanije bi imala pozitivno poslovanje od preko milion EUR.

Direktor To Montenegra do marta prošle godine bio je Predrag Todorović, a zatim je vršiteljka dužnosti direktora do 15. decembra bila Dragana Frantov Nikolić, kada je imenovan Saša Radović.

”Kompanija nema neizmirenih dugovanja i sve svoje obaveze izmiruje na vrijeme. Ovo je rezultat odgovornog poslovanja kompanije i domaćinskog odnosa prema resursima koji su nam povjereni na upravljanje. I pored brojnih izazova u poslovanju i nestabilnog poslovnog ambijenta u post kovid periodu, kompanija je uspjela da ostvari značajne rezultate, istovremeno vodeći računa o ugovornim obavezama ka svim partnerima i dobavljačima, kao i prema zaposlenima“, saopšteno je iz kompanije.

Iz To Montenegra su kazali da je samo Aerodromima Crne Gore u prošloj godini uplaćeno blizu tri miliona EUR, dok je za poreze i doprinose uplaćeno oko milion.

Investicioni planovi kompanije, kako su naveli, zavisiće prije svega od planova koje vlasnik, odnosno država ima kada je u pitanju strategija razvoja nacionalnog avio-prevoznika, kao i od rješavanja pitanja dugoročnog investiranja u kompaniju.

”Svakako, jedan od prioriteta kompanije za ovu godinu biće investicija u remont jednog od motora na našem avionu 40-AOB, ali i nabavka dodatnih vazduhoplova, kako bi kompanija mogla da se dalje razvija, obezbijedi bolju povezanost naše zemlje sa važnim trižištima, doprinese boljem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi i omogući dolazak turista iz različitih zemalja”, naveli su iz To Montenegra.

Oni su dodali da su u prošloj godini, pored dva svoja aviona, saobraćaj obavljali i sa iznajmljenim avionom većeg kapaciteta.

”Tako smo uspjeli da uz dobro planiranje saobraćaja, povežemo Crnu Goru sa 16 destinacija i prevezemo preko 360 hiljada putnika. Jasno je da su dodatni kapaciteti, odnosno proširenje flote, neophodni kako bi obezbijedili što bolju povezanost Crne Gore kao turističke destinacije zbog čega je i ove godine planiran zakup dva aviona tokom perioda ljetnje sezone, kada je i najfrekventniji saobraćaj. U toku je proces nabavake, a u narednom periodu ćemo na osnovu pristiglih ponuda procijeniti i odlučiti koji tip vazduhoplova i zakupa, odnosno kapaciteta flote najbolje može da odgovori potrebama tržišta i planiranom saobraćaju”, najavili su iz To Montenegra.

Oni su najavili da će Vladi kao osnivaču vrlo brzo predstaviti plan i cilj da u narednih pet godina kompanija ima potpuno operativnu flotu sa četiri sopstvena aviona, cjelogodišnju povezanost sa deset destinacija i dodatnih deset tokom ljetnje sezone.

Na pitanje koliko im je novca uplaćeno od predviđenog osnivačkog kapitala od 30 miliona i da li su dobijali bilo kakave druge uplate iz budžeta, iz avio-kompanije su odgovorili da je iznos osnivačkog kapitala u potpunosti uplaćen i da nije bilo drugih uplata od države.

Oni su naveli da Agenciji za zaštitu konkurencije, koja vodi ispitni postupak u vezi sa tim da li se uplata osnivačkog kapitala može smatrati državnom pomoći, redovno preko resornog Ministarstva kapitalnih investicija dostavljaju sve tražene podatke i informacije.

”Postupak je u toku i očekujemo da će se okončati uskoro, a naše je očekivanje da se uplata osnivačkog kapitala kompaniji To Montenegro neće smatrati državnom pomoći. Kompanija planira da u ovoj godini aplicira za sredstava odobrena od EU, a u vezi sa saniranjem posljedica koje trpe prevoznici zbog dramatičnih poremećaja na tržištu energenata koje je nastalo tokom prošle godine zbog rata u Ukrajini“, naveli su iz To Montenegra.

Oni su podsjetili da je usljed tog poremećaja, trošak avio-goriva u ukupnim troškovima kompanije porastao na 36 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...