fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju 80 odsto gostiju iz regiona

Očekuju 80 odsto gostiju iz regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je spremna za sezonu i očekivanja su da će se ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019. godine, kao i da će 80 odsto gostiju biti iz regiona, saopštila je predstavnica Ministarstva ekonomije, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

“Jedan od uslova je da zadržimo stabilnu epidemiološku situaciju, kako bismo bili prepoznati kao odgovorna i sigurna destinacija”, rekla je Pobjedi Gardašević Slavuljica, koja je generalna direktorka za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomije.

Ona je dodala da se turizam oporavlja možda i brže nego što se očekivalo prije par mjeseci.

“Želja za putovanjima prevazilazi strah, a još u kontekstu odgovornog odnosa, tako da očekujemo veliki come-back. Uvjereni smo da su projektovani procenti za ovu godinu ostvarivi”, kazala je Gardašević Slavuljica, koja je počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori i predsjednica Svjetske turističke mreže za Balkan.

Ona je dodala da u prilog tome govore otvorene granice i bezuslovni ulasci državljana EU, regiona, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Švajcarske i niza drugih zemalja.

“Ozbiljno smo pristupili stvaranju adekvatnih preduslova za uspješnu ljetnju sezonu. Epidemiološka situacija je stabilna, sigurnosno-zdravstveni protokoli su na snazi, a masovna vakcinacija je u toku, što su obećavajući faktori za oporavak turizma. To znači da smo odgovorni domaćini, koji dočekuju odgovorne goste, što će obezbijediti sigurnost svima, kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima”, navela je Gardašević Slavuljica.

Ona je dodala da će sve biti drugačije u ovoj i ko zna koliko narednih sezona.

“To drugačije ne mora da znači lošije. Znači da moramo promijeniti percepciju uspješnog turizma. Moramo ga učiniti održivijim, odgovornijim, više otpornim na turbulencije. Za početak, potrebno je povratiti povjerenje turista, a to možemo samo ako Crnu Goru brendiramo kao odgovornu i sigurnu destinaciju”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona smatra da je neophodno intenzivirati implementaciju inovativnih rješenja, promociju i komunikaciju, sve u skladu sa trendovima koji važe u postkorona eri.

“Naši hotelijeri su sa realnim optimizmom ušli u sezonu. Potvrdili su dobre bukinge, mada se trend last minute rezervacija povećava svuda u svijetu, pa se nadam da ćemo u tom smislu i mi imati prijatno iznenađenje”, saopštila je Gardašević Slavuljica.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...