fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObnoviće više od 20 hiljada hektara šuma

Obnoviće više od 20 hiljada hektara šuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će obnoviti više od 20 hiljada hektara šuma, uništenih ili oštećenih u šumskim požarima u posljednjih deset godina, te degradiranih visokih i šuma u kojima je, različitim uticajima, šumska svojina uništena, saopštio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

On je, na ministarskom sastanku o obnavljanju šumskih predjela ECCA30/Bonn Challenge, kazao da Crna Gora trenutno radi na novoj Strategiji razvoja za narednih pet godina, u kojoj će obnova šuma biti jedan od prioriteta.

Sastanak o obnavljanju šumskih predjela, na kojem su učestvovali Stijović i načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš, predstavlja prvi pokušaj da se ojača politička posvećenost i unaprijedi saradnja na obnovi šumskog pejzaža u regionu.

Na ministarskom sastanku, koji su organizovali Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru Dekade Ujedinjenih nacija (UN) za obnovu ekosistema, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Moldavija, Albanija, Severna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Turska i Ukrajina preduzimaju hrabre akcije sa posvećenošću da obnove više od četiri miliona hektara šumskog zemljišta do 2030. pod Globalnim bonskim izazovom.

Stijović je kazao da je zadovoljan zbog potpisavanja Deklaracije.

“Pokrenute 2011. godine od vlade Njemačke i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), globalni napori pokušavaju da do 2030. godine vrate 350 miliona hektara degradiranog i obešumljenog zemljišta”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sastanak je pružio priliku istočnim i jugoistočnim evropskim zemljama da se pridruže, doprinesu i ojačaju napore globalnih zajednica u okviru Bonskog izazova (globalna inicijativa za dovođenje 350 miliona hektara degradiranog i pošumljenog zemljišta u obnovu do 2030. godine) i ECCA30 (regionalna inicijativa za obnovu šuma Evrope, Kavkaza i centralne Azije sa ciljem od 30 miliona hektara do 2030. godine).

Ministri su naglasili značaj obnove šuma kako bi se suočili sa klimatskim izazovima i preokrenuli neke od njegovih uticaja. Angažovanje sa zajednicama uz integrisanje obnove pejzaža u nacionalne strategije biće od suštinskog značaja za izgradnju veće otpornosti i usklađivanje nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora za obnovu i sadnju šuma.

Izvršna sekretarka UNECE-a, Olga Algaierova, podsjetila je da je povećanje napora za obnavljanje šumskih pejzaža od vitalnog značaja za iskorišćavanje mnogih važnih koristi koje šume donose ekosistemima, ekonomijama i društvima u celini, kao i za jačanje klimatskih akcija.

Pomoćnik generalnog direktora FAO-a i regionalni predstavnik za Evropu i centralnu Aziju, Vladimir Rakhmanin, kazao je da FAO-ov mehanizam za obnovu šuma i pejzaža i pomoć koju FAO pruža svojim zemljama članicama u oblikovanju pristupa ka skladnijoj integraciji šumarstva i poljoprivrede uz jačanje bezbednosti hrane i održavanje šuma.

Ministarski sastanak zajedno su organizovali UNECE i FAO, u saradnji sa Međunarodnom unijom za očuvanje prirode (IUCN) i uz podršku Vlade Njemačke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...