fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili prospekte za preuzimanje akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

Objavili prospekte za preuzimanje akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija MKG Properties objavila je prospekte za preuzimanje akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i preduzeća Sveti Stefan hoteli.

MKG Properties je u transakciji na Montenegroberzi 24. maja, vrijednoj 24,27 miliona EUR, stekao dodatne akcije u ta dva crnogorska preduzeća.

Tom kupovinom, MKG Properties je prešao prag od 30 odsto vlasništva u tim preduzećima. Shodno tome je postupio prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava i drugoj zakonskoj regulativi i objavio ponude za preuzimanje akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela.

MKG Properties vlasnik je ukupno 2,01 milion akcija Budvanske rivijere, što predstavlja 24,8 odsto od ukupnog broja dionica.

Povezano lice sa MKG Propertiesom, kompanija Tandexon Limited, vlasnik je 600 hiljada akcija Budvanske rivijere, što predstavlja skoro 7,4 odsto od ukupnog broja dionica.

„Povezana lica, koja zajednički djeluju, vlasnici su ukupno 2,61 milion akcija Budvanske rivijere, što predstavlja 32,2 odsto od ukupnog broja akcija“, navodi se u prospektu.

Budvanska rivijera je, kako je objašnjeno, do dana podnošenja zahtjeva za odobrenje javne ponude za preuzimanje, emitovala ukupno 8,11 miliona akcija sa pravom glasa.

„MKG Properties svim ostalim vlasnicima akcija Budvanske rivijere sa pravom glasa upućuje javnu ponudu da kupi 5,5 miliona preostalih otplaćenih dionica“, dodaje se u prospektu.

Za svaku akciju na koju se odnosi ova ponuda, MKG Properties se obavezuje da plati iznos od 7,3 EUR po dionici.

Pored toga, MKG Properties je ponudio i da kupi 5,58 miliona akcija kompanije Sveti Stefan hoteli, po pojedinačnoj cijeni po akciji od 3,85 EUR.

MKG Properties vlasnik je ukupno 2,53 miliona akcija te kompanije, što predstavlja 31,25 odsto ukupnog broja akcija.

Prihvat ponude za obje kompanije može se dati u roku od 21 dana od dana objavljivanja prospekta, odnosno do 5. jula.

„Ako MKG Properties do navedenog roka stekne više od 75 odsto akcija sa pravom glasa, vlasnici akcija koji se, do roka okončanja javne ponude, nijesu javili na javnu ponudu imaju pravo da, u dodatnom roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata javne ponude, ponude MKG Properties-u svoje akcije na otkup, koji je obavezan da ih otkupi pod istim uslovima pod kojim je izvršio preuzimanje“, objašnjeno je u prospektu.

Akcionari koji žele da prihvate ovu ponudu i prodaju svoje akcije MKG Properties-u, obavezni su da dostave prihvat ponude davanjem pisane izjave i naloga za prenos akcija.

Akcionar prihvat ponude dostavlja u Centralno klirinško depozitarno društvo (CKDD) lično ili preko drugog lica na osnovu punomoćja ovjerenog u skladu sa zakonom.

„Poslovni cilj sticanja akcija ovom ponudom je širenje poslovanja u sektoru turizma u kojem je MKG Properties već prepoznat kao respektabilan regionalni investitor kojem od samog ulaska u oblast turizma i nekretnina, osnovna misija nije isključivo razvoj hotelskog biznisa, već prije svega razvoj destinacije“, navodi se u prospektu.

Danas, portfolio u okviru MK Tourism & Real Estate divizije obuhvata 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, aerodrom Portorož i luksuzni real estate resort u Istri.

Poseban značaj za diviziju turizma u okviru MK Group ima saradnja sa renomiranim svjetskim brendovima kao što su Kempinski i Sheraton.

„U slučaju preuzimanja Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela, cilj MKG Properties-a je da konsoliduje vlasništvo i da grupi hotela koje ima u vlasništvu pridoda još jednu hotelsku kompaniju visoke kategorije koja posluje u crnogorskoj metropoli turizma i jednoj od najprestižnijih i najtraženijih destinacija na Jadranu“, dodaje se u prospektu.

MKG Properties, kako je objašnjeno, nema namjeru da mijenja dosadašnju poslovnu politiku sa zaposlenima i izvršnim menadžmentom.

Strateški planovi su unapređenje poslovanja društva kroz efikasnije korišćenje raspoloživih resursa implementacijom uspješnog poslovnog modela, znanja i višegodišnjeg iskustva, obavljajući istu djelatnost uz zadržavanje svih zaposlenih i eventualno nova zapošljavanja kroz organski rast poslovanja i širenje poslovanja.

Namjera MKG Properties-a je zadržavanje sadašnjeg mjesta obavljanja poslovnih aktivnosti.

Za sva dodatna obavještenja o objavljenoj javnoj ponudi za preuzimanje, zainteresovani akcionari Budvanske rivijere se mogu interesovati na telefon investicionog društva Bull and Bear 077 272 040 ili putem mejla [email protected].

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije