fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryObilježavaju jubilej u jeku velikog investicionog zamaha

Obilježavaju jubilej u jeku velikog investicionog zamaha

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopštili su njeni predstavnici.

“Ulaganjem više stotina miliona EUR u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca”, navodi se u saopštenju kompanije.

EPCG će na taj način, kako su kazali njeni predstavnici, spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače, sačuvati lidersku poziciju kompanije na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, rekao je da su ova i prošla godina među najuspješnijim poslovnim godinama u istoriji kompanije.

“U dinamičnoj prošloj godini, EPCG grupa, koja obuhvata EPCG, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja, ostvarila je oko 60 miliona EUR neto dobiti i u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona EUR”, precizirao je Noveljić.

EPCG je, kako je dodao, otkupila i vlasnički udio italijanske A2A u vrijednosti od 66 miliona.

“Na kraju pokrenuli smo i investicioni ciklus kojim želimo da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u radu energetskih postrojenja i, u konačnom, sigurnost u snabdijevanju svih kupaca električne energije”, saopštio je Noveljić.

Iz kompanije su kazali da značajna sredstva investiraju i u termo-energetski kompleks u Pljevljima.

“Počela je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona EUR, do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka za što je opredijeljeno oko 45 miliona EUR, a u Rudniku uglja intenzivno rade na nabavci nove opreme”, dodao je Noveljić.

Prema njegovim riječima, realizacijom tih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu.

“Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona EUR za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje me i činjenica da smo kupovinom Rudnika uglja postigli željeni sinergetski efekat”, rekao je Noveljić.

On tvrdi da je sasvim izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u tu akviziciju vrijednu oko 35 miliona EUR.

Iz EPCG su podsjetili da je Ministarstvo ekonomije dodijelilo kompaniji oko 200 miliona EUR vrijednu izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori.

“Uradili smo i Idejni projekat za buduću hidroelektranu (HE) Komarnica, a poslije uspješno završene modernizacije, u eksploataciji će do kraja godine, ponovo biti i dvije male HE – Glava Zete i Slap Zete koje posluju u okviru zajedničke kompanije sa norveškim NTE, Zeta energy”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da će, ukoliko Skupština akcionara, krajem avgusta, da “zeleno svjetlo”, potpisati ugovor o razvoju vjetroparka na Krnovu, vrijedan 60 miliona EUR.

“U septembru nas očekuje i zaključivanje ugovora sa KfW bankom vrijednog 35 miliona EUR, za modernizaciju HE Perućica u koju će u naredne tri godine ulaganja premašiti 60 miliona EUR, dok je u HE Piva uveliko u toku rekonstrukcija agregata i modernizacija elektro-mašinske opreme po ugovorima vrijednim 15 miliona EUR”, kazali su iz kompanije.

Dan EPCG obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u zemlji.

Najčitanije