fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObezbijedili finansijsku stabilnost i održivost

Obezbijedili finansijsku stabilnost i održivost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je obezbijedila finansijsku stabilnost i održivost i za naredni period, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, istakavši da je namjera da se nastavi u tom pravcu.

On je naveo da je namjera da se radi na poboljšanju životnog standarda jačanjem ekonomije, strateškim planiranjem, racionalnom potrošnjom i neophodnim strukturnim reformama.

Damjanović i guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić su se, u okviru godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), sastali sa izvršnim direktorom MMF-a Polom Hilbersom, njegovim zamjenikom Lukom Dreseom i direktorom Sektora za Evropu u MMF-u Alfredom Kamerom.

Damjanović je kazao da je zadovoljan povodom najnovijih MMF-ovih ekonomskih prognoza rasta, prema kojima je Crna Gora, koja je ostvarila rast od 4,5 odsto, prvorangirana u odnosu na evropske države kada je u pitanju privredni rast za ovu godinu.

On je, tokom otvorenog i konstruktivnog dijaloga, zahvalio čelnicima MMF-a na dosadašnjem pouzdanom partnerstvu koje imaju sa Crnom Gorom.

Žugić je prezentovao najnovije pokazatelje poslovanja banaka u Crnoj Gori koji potvrđuju da je ovaj sektor stabilan, zdrav i bez značajnijih ranjivosti. Istaknuto je da sa pažnjom treba pratiti potencijalne rizike koji proizilaze iz globalne ekonomske i geopolitičke situacije.

S tim u vezi, a polazeći od izvanredne saradnje u prethodnom periodu, dogovorena je podrška MMF-a na planu unapređenja upravljanja rizikom kamatne stope i minimiziranja potencijalnih ranjivosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Jelovici trajno zaplijenjeni trupci

Podgorica, (MINA) – U Jelovici je danas zaplijenjena bespravno posječena drvna građa i uz...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi