fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObavljena kupovina 83,23 odsto akcija Komercijalne banke

Obavljena kupovina 83,23 odsto akcija Komercijalne banke

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Slovenačka NLB je današnjim sticanjem vlasništva na 83,23 odsto običnih akcija u Komercijalnoj banci Beograd postala treća najveća banka u Srbiji po visini aktive.

NLB je time, kako je saopšteno, napravila posljednji korak u toj važnoj transakciji u okviru sprovođenja strategije da postane vodeća finansijska institucija sa glavnim fokusom u regionu Jugoistočne Evrope.

„NLB je pribavila sve neophodne dozvole za ovu transakciju, uključujući i saglasnost Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije. Konačna kupoprodajna cijena, koja uključuje i kamatu od 1. januara, iznosila je 394,7 miliona EUR u skladu s odredbama ugovora o kupoprodaji akcija koji je zaključen sa Srbijom 26. februara“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Uprave NLB-a, Blaž Brodnjak, poželio je dobrodošlicu novim kolegama iz Komercijalne banke u NLB Grupu.

„Takođe smo i izuzetno ponosni što smo ovaj proces akvizicije doveli do kraja u skladu s rokovima koje smo predvidjeli u trenutku potpisivanja. Ova transakcija je još jedna važna tačka u okviru transformacije NLB Grupe u regionalnog šampiona”, kazao je Brodnjak.

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekao je da je ta uspješno okončana transakcija važan pokazatelj povjerenja investitora u Srbiju uprkos svim izazovima s kojima je cijeli svijet suočen ove godine.

Predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, Vladimir Medan, naveo je da Komercijalna banka odlično posluje uprkos mnogim izazovima koje je pandemija Covid-19 donijela svim ekonomijama i društvu u cjelini.

“Ovom transakcijom NLB postaje treća najveća bankarska institucija u Srbiji, jer je kupovinom Komercijalne banke uvećala tržišni udio NLB sa oko dva odsto ukupne aktive na više od 12 odsto, prema podacima od 30. septembra”, navodi se u saopštenju.

Poslovanje NLB Grupe u Srbiji biće, pored slovenačkog tržišta, najveće i najvažnije jer dodaje više od 800 hiljada aktivnih klijenata u segmentu poslovanja sa stanovništvom i najveću poslovnu mrežu u zemlji od 203 ekspoziture NLB-ovom postojećem poslovanju.

Preko sestrinskih banaka Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini (BIH) i Crnoj Gori, ta transakcija će dalje ojačati njihovu postojeću snažnu poziciju i na ta dva tržišta.

„Akvizicijom Komercijalne banke, obim kredita klijentima NLB Grupe uvećaće se oko 1,8 milijardi EUR, a ukupni depoziti oko 3,3 milijarde EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije