fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi za Dow Jones i S&P 500

Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na ključnim svjetskim tržištima dostigli su prošle sedmice rekordne nivoe, što se najviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, najprije Nvidije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,3 odsto, na 39.131 bod, dok je S&P 500 skočio 1,7 odsto, na 5.088 poena, a Nasdaq indeks 1,4 odsto, na 15.996 bodova, prenosi SEEbiz.

Nove rekordne nivoe Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju euforiji na tržištu nakon što je Nvidia izvijestila o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju i procijenila da će njeni prihodi snažno porasti i u tekućem kvartalu.

Zahvaljujući tome, cijena dionice tog proizvođača čipova skočila je u četvrtak više od 16 odsto, pa je tržišna vrijednost te kompanije porasla 277 milijardi USD. To je najveći dnevni skok tržišne vrijednosti jedne kompanije u istoriji Wall Streeta.

Zahvaljujući rezultatima Nvidie, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za vještačku inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača čipova.

Zbog toga je indeks sektora proizvođača čipova u samo jednom danu skočio pet odsto i dostigao rekordne nivoe.

Euforija u vezi razvoja vještačke inteligencije pozitivno je uticala i na druge sektore, pa su špekulacije o tome kada će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) početi smanjivati kamatne stope prošle sedmice ostale u drugom planu.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...