fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi uoči odluka Feda

Novi rekordi uoči odluka Feda

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, dok ulagači čekaju odluke čelnika američke centtralne banke, Federalnih rezervi (Fed) o smanjenju monetarnih podsticaja.

Dow Jones ojačao je 138 bodova ili 0,39 odsto, na 36.052 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 odsto, na 4.630 poena, a Nasdaq indeks 0,34 odsto, na 15.649 bodova, prenosi Hina.

Dow Jones dostigao je rekordni nivo treći, a S&P 500 i Nasdaq indeks četvrti dan zaredom jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je otprilike 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 odsto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 40,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Danas će u fokusu ulagača biti odluke i poruke čelnika Fed-a, nakon njihove redovne dvodnevne sjednice.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupovine obveznica, vrijednog 120 milijardi USD mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovini naredne godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagovati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarna politika bila ključna za rast S&P 500 indeksa od početka godine oko 23 odsto.

I na većini evropskih buerzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto, na 7.274 boda, međutim frankfurtski DAX porastao je 0,94 odsto, na 15.954 poena, a pariski CAC 0,49 odsto, na 6.927 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mijač i Mraković bez medalje

Podgorica, (MINA) – Crnogorski kataši, Vladimir Mijač i Mila Mraković, bez medalje završili su...