fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Wall Streetu u utorak je dostigao novu najvišu vrijednost u istoriji, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju da će uskoro početi vakcinisanje protiv koronavirusa, a potom uslijediti brzi oporavak privrede.

Dow Jones ojačao je 0,63 odsto na 29.823 boda, dok je S&P 500 skočio 1,13 odsto na 3.662 poena, a Nasdaq indeks 1,28 odsto na 12.355 bodova.

Nakon što su u novembru sva tri indeksa skočila više od deset odsto, i prvog dana decembra nastavljen je njihov rast, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekorde, prenosi SEEbiz.

Ulagače, ionako optimistične jer se uskoro očekuje primjena vakcine protiv koronavirusa, podstakle su dalje naznake oporavka kineske ekonomije.

PMI indeks proizvodne aktivnosti, koji sastavljaju firme Markit i Caixin, dostigao je u novembru 54,9 bodova, najvišu vrijednost u deset godina, što je još jedna naznaka brzog oporavka druge po veličini svjetske privrede od koronakrize.

Podaci su pokazali da je i u nekim drugim zemljama proizvodna aktivnost u novembru snažno porasla.

Iako su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) aktivnosti posustale zbog uvođenja novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država, to nije omelo ulagače.

Posljednjih mjesec, od kada su se zaređale pozitivne vijesti o vakcini protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim berzama gotovo neprestano rastu, jer ulagači očekuju da će se s primjenom vakcine ekonomska aktivnost normalizovati, a najveće svjetske privrede brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, centralne banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su finansijska tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Zbog toga se MSCI indeks svih svjetskih berzi kreće na najvišim vrijednostima u istoriji.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne ekonomske podsticaje, jer se u posljednje vrijeme uvriježilo da na skoro svaku naznaku usporavanja oporavka slijede nove fiskalne ili monetarne podsticajne mjere.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,89 odsto, na 6.384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 odsto na 13.382 poena, a pariski CAC 1,14 odsto na 5.581 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...