fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi američkih i evropskih indeksa

Novi rekordi američkih i evropskih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na američkim i evropskim berzama ove sedmice su dostigle nove rekorde, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i dobrim ekonomskim pokazateljima, pa su vijesti o širenju delta soja koronavirusa bile u drugom planu.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 0,8 odsto na 35.208 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,9 odsto na 4.436 poena, a Nasdaq indeks 1,1 odsto na 14.835 bodova, prenosi Hina.

Novi rekordi tih indeksa najviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih banaka i kompanija.

Do sada je poslovne izvještaje objavilo oko 430 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je skoro 88 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle skoro 93 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 66 odsto.

Podršku tržištima pružili su i podaci koji ukazuju na dalji oporavak američkog tržišta rada.

U julu je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih porastao za 943 hiljade, više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 5,9 odsto na 5,4 odsto, najniži nivo od početka pandemije.

„Mislim da je nakon ovih podataka obnovljeno povjerenje ulagača u oporavak ekonomije”, rekao je strateg u firmi CFRA, Sam Stovall.

Zbog toga su vijesti o širenju delta soja koronavirusa u SAD-u bile u drugom planu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle, pa je STOXX 600 skočio više od 1,5 odsto i dostigao rekordnu vrijednost.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,3 posto, na 7.122 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto na 15.761 poen, a pariški CAC 3,1 odsto na 6.816 bodova.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je skočio dva odsto na 27.820 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije