fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostigao novi rekord zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Dow Jones je ojačao 0,41 odsto na 38.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto na 4.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 15.756 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekord S&P-a zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki, 1,4 odsto.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo podatke o poslovanju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle više od osam odsto, dok se prije mjesec očekivao rast od 4,7 odsto.

Ulagači prate i poruke čelnika američke centralne banke nakon što je u nedjelju predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će oni vjerovatno smanjivati kamate znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Neel Kashkari, predsjednik ogranka Feda u Mineapolisu, kazao je da zasad očekuje smanjenje kamata u ovoj godini u dva do tri navrata, dok je guvernerka Adriana Kugler poručila da je potrebno dalje smanjenje inflacije kako bi se smanjile kamate.

Prošle sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli su rekordne nivoe, ali nakon poruka Feda i znaka daljeg snažnog rasta ekonomije, splasnule su nade da će Fed početi da smanjuje kamate u martu, pa su indeksi pali.

Ipak, S&P 500 je usrijedu dostigao novi rekord.

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 odsto, na 7.628 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto, na 16.921 bod, a pariski CAC 0,36 odsto, na 7.611 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi