fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord Dow Jonesa

Novi rekord Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali, a u fokusu ulagača bili su poslovni izvještaji kompanija i vijesti o novim podsticajima američkoj ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 63 boda ili 0,2 odsto, na 31.522 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,06 odsto, na 3.932 poena, a Nasdaq indeks 0,34 odsto, na 14.047 bodova, prenosi Hrportfolio.

Podršku tržištu pružaju očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih podsticaja, ukupno vrijedan 1,9 biliona USD, koji bi ubrzao oporavak američke ekonomije od koronakrize.

Demokratski zastupnici traže načine da do kraja mjeseca proguraju taj paket predloga predsjednika Joea Bidena u Kongresu kako bi se povećala naknada za nezaposlene i Amerikancima podijelili podsticajni čekovi od 1,4 hiljade USD.

Takođe, dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu – popušta fokus na velike tehnološke kompanije, dok ciklički sektori, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije, dobijaju na zamahu.

Uz to, tržišta već sedmicama rastu zahvaljujući nadi ulagača da će se s ubrzanjem vakcinisanja stanovništva protiv covida-19 ubrzati i oporavak ekonomije.

Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a centralne banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se privreda oporavila od koronakrize.

Riječju, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i podstiče blaga inflacija kako bi se oživjele ekonomske aktivnosti.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Sezona objava finansijskih izvještaja bliži se kraju, a više od 80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali pad od 10,3 odsto na godišnjem nivou.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto, na 6.748 bodova, a frankfurtski DAX 0,32 odsto, na 14.064 boda. Pariski CAC ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.786 bodova.

Najčitanije

Ljumović objavio spisak za turnir u Zenicu

Podgorica, (MINA) - Selektor pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Minja Ljumović, objavio je spisak...