fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi pad cijena nafte

Novi pad cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 36 USD nakon što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavili povećanje proizvodnih kapaciteta uprkos tome što koronavirus potpiruje zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,09 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,13 USD. U skoro identičnom iznosu smanjena je i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 33,3 USD, prenosi SEEbiz.

Nakon što su vodeći proizvođači de facto raskinuli sporazum o ograničenju snabdijevanja, saudijsko Ministarstvo energetike naložilo je Saudi Aramcu da poveća proizvodne kapacitete sa 12 miliona na 13 miliona barela dnevno.

Nacionalna naftna kompanija UAE takođe je najavila da će se u aprilu povećati snabdijevanje sirovom naftom na više od četiri miliona barela dnevno. Planirana je i ubrzana realizacija planova o povećanju proizvodnih kapaciteta na pet miliona barela dnevno. Prvobitno su namjeravali da dostignu taj nivo 2030. godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da planovi Saudijske Arabije o povećanju proizvodnih kapaciteta vjerovatno nijesu najbolja opcija. On je dodao da je Moskva nekoliko puta telefonski razgovarala sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnim proizvođačima, ali da ni jedan partner nije pristao na njen predlog.

Vozarine u tankerskom prijevozu snažno su porasle nakon što je saudijska brodarska kompanija Bahri unajmila čak 14 supertankera za isporuku sirove nafte kupcima širom svijeta.

Paralelno vlade i centralne banke preduzimaju mjere kako bi pomogle ekonomiji da se lakše nosi s poremećajima uzrokovanim epidemijom koronavirusa. Danas je to učinila i britanska cenralna banka, snizivši neočekivano ključne kamatne stope za pola procentnog boda.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 35,71 USD, što znači da je porasla jedan dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...