fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi oblici projektnog finansiranja za Crnu Goru

Novi oblici projektnog finansiranja za Crnu Goru

Podgorica, Bari, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora prepoznaje i cijeni ulogu Evropske grupe za teritorijalnu saradnju (EGTC), ali i benefite koje bi država uključivanjem dobila, ocijenila je sekretarka Ministarstva finansija, Ana Raičević.

Ona je ocijenila da povećanje broja zemalja učesnica govori o značaju EGTC, posebno imajući u vidu različite opcije finansiranja koje grupa omogućava, kao što su Interreg program, kohezioni fondovi i drugi.

Raičević, koja je i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), učestvovala je na prvoj konferenciji Donjeg Jadrana, održanoj u u Bariju.

„Pored izuzetne dugogodišnje bilateralne saradnje i prijateljskih međususjedskih odnosa, partnerstvo Italije i Crne Gore ogleda se i kroz učešće u IPA programu Interreg, koji finansira Evropska unija (EU), u okviru kojeg Italija prenosi dugogodišnje iskustvo kao država članica Unije i korisnica EU fondova“, navodi se u saopštnju.

U duhu jačanja teritorijalne saradnje, na konferenciji je predstavljena mogućnost uključivanja Crne Gore u EGTC, kroz takozvanu Koridor VIII inicijativu.

„Navedena inicijativa ima za cilj jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije i kao takva pospješuje saradnju između država članica, a postoji otvorenost i za određeni vid uključivanja Crne Gore u EGTC grupu zemalja“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Inicijativa Koridor VIII bi za Crnu Goru značila novi oblik finansiranja koji do sada nije bio korišćen, a između ostalog, omogućio bi dalje razvijanje teritorijalne i saobraćajne povezanosti države sa zemljama Jadrana.

Raičević je, tokom panel diskusije, istakla da Crna Gora prepoznaje i cijeni ulogu Evropske grupe za teritorijalnu saradnju ali i benefite koje bi uključivanjem naša država dobila, ocijenivši da povećanje broja zemalja učesnica govori o njenom značaju, posebno imajući u vidu različite opcije finansiranja koje grupa omogućava, kao što su INTERREG program, kohezioni fondovi i drugi.

„Učešće u inicijativi Koridor VIII uslovljeno je ispunjenjem preduslova koji su propisani od Evropske komisije (EK), u prvom redu uspostavljanjem pravnog osnova kroz uvođenje pravila i procedura kroz nacionalna pravna akta, što je proces koji iziskuje vrijeme i koji je nephodno započeti u što kraćem roku ukoliko se Crna Gora opredijeli za učešće u navedenoj inicijativi“, objasnili su iz Ministarstva.

Na marginama konferencije u Bariju, Raičević se sastala sa predsjednikom kompanije Morfimare, Luigiem Morfinijem.

Tom prilikom zajednički je konstatovano da je ponovno redovno uspostavljanje trajektne linije Bar-Bari, pitanje od velikog značaja za razvoj saradnje dvije države i buduću razmjenu usluga, dobara i ljudi.

„Mogućnosti realizacije, kao i sami modeli tog procesa, na početku podrazumijevaju izvjesna finansijska ulaganja, ali dugoročno posmatrano, benefiti su nemjerljivi“, ocijenili su sagovornici.

Tokom posjete Italiji održan je i bilateralni sastanak sa generalnom direktoricom za ekonomski razvoj regije Pulja, Giannaom Elisom Berlingerio, na kojem je razgovarano o većoj apsorpciji dostupnih sredstava iz Interreg programa, sa osvrtom na strateški projekat, čiji je cilj pospješivanje procesa digitalizacije u trima državama učesnicama, što će, kako je ocijenjeno, doprinijeti procesu modernizacije kroz razvijanje projektnog informacionog sistema za potrebe upravljanja fondovima EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije