fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNove mogućnosti i podrška inovativnoj privredi

Nove mogućnosti i podrška inovativnoj privredi

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Vlada kroz obezbjeđivanje moderne infrastrukture, novi zakonodavni podsticaj za razvoj tehnologija i ljudski kapital, daje nove mogućnosti i podršku inovativnoj privredi i start up kompanijama, saopštila je ministarka nauke Sanja Damjanović u Nikšiću.

Nova podrška za brži razvoj, kako je kazala, neophodna je da bi Crna Gora postala atraktivna destinacija za inovativna preduzeća i dalji razvoj digitalne industrije.

„Ekonomija danas nema više istu strukturu razvoja kao ranije i neophodno je da se snažno podrži razvoj tehnološkog preduzetništa, zbog čega su usvojena dva izuzetna zakona koja omogućavaju lakše zapošljavanje u tom sektoru i veće plate, jer će porezi i doprinosi biti oslobođeni do 50 odsto“, objasnila je Damjanović prilikom predstavljanja Vladine podrške i zakonodavnih okvira u nikšićkom Tehnopolisu.

foto: MINA

Crna Gora, prema njenim riječima, tim i drugim podrškama dostiže nivo Estonije, a nudi i lakši početak poslovanja.

„Nikakvu podršku ranije nijesmo imali za naše start up kompanije, iako smo imali mlade ljude i nove ideje. Iz Crne Gore su odlazili star up-ovi, koji su bili registrovani u drugim državama, a sada ih oslobađamo plaćanja poreza do pet godina, što znači da im omogućavamo da rastu za taj dug period“, kazala je Damjanović.

Ona je dodala da je treća mjera oslobađanje poreza na dobit u slučaju investiranja ili reinvestiranja u inovativne djelatnosti, čime se i privreda podstiče na ulaganje u taj sektor.

„Ta mjera omogućava kompaniji da umjesto da plati porez državi, uloži u taj značajni sektor. To je do sada nedostajalo Crnoj Gori, a od sada je omogućeno da bude povećan broj start up-ova, inovativnih kompanija, s tim što će zakon biti isti za domaće i strano tržište“, navela je Damjanović.

Prema njenim riječima, to donosi revoluciju na tržištu u Crnoj Gori koja ima prednosti i zbog prelijepe klime i uslova za život.

„Želimo da IT sektor postane jaka grana i osnaži sve ostale privredne grane“, poručila je Damjanović.

Kao prvi uspješni primjer moderne infrastrukture za novu digitalnu revoluciju, Damjanović je navela Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, koji je prvi dio Naučno tehnološkog parka, za koji se gradi i centralna jedinica i za šta je Vlada opredijelila osam miliona EUR.

Damjanović je ocijenila da razvojni put Tehnopolisa nije bio nimalo lak, jer do sada nijesu postojali adekvatni zakonski okviri, a nedostajala je i oprema za planirane laboratorije u oblasti industrijskog dizajna, biohemijske laboratorije i Data centar.

„Kroz Tehnopois i IT sektor biće omogućena podrška poljoprivredi, kroz veoma modernu tehnologiju, kao i turizmu. Kroz treći paket mjera želimo da se formira jak IT klaster, koji predviđa i IT akademiju, jer je neophodno da se mladi ljudi usmjere ka tom sektoru“, rekla je Damjanović.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, navela je da će lokalna uprava, kao jedan od partnera, dati svoj doprinos i ocijenila da će spoj nauke, inovativnosti i pregalaštva omogućiti nove perspektive razvoja.

„I sam naziv današnjeg događaja govori da Crna Gora otvara nove mogućnosti i daje novu podršku za brži razvoj. I Opština Nikšić je prepoznala važnost novih razvojnih potencijala i inovativnih tehnologija, pa je ustupila objekat za izgradnju Tehnopolisa i bila partner na brojnim projektima“, podsjetila je Nikčević.

Izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka, Velibor Bošković, ocijenio je da je Tehnopolis opravdao očekivanja i uspješnim radom trasirao put razvoja tog sektora.

„Naučno tehnološki park u Crnoj Gori biće svečano otvoren krajem naredne godine i biće dom za 30 do 50 inovativnih brzorastućih tehnoloških kompanija sa kapacitetom do 500 zaposlenih“, naveo je Bošković.

On je, govoreći o razvoju nacionalnog inovacionog eko sistema, ukazao na značaj dva inovativna zakona o inovacionoj djelatnosti i podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija koje će Crnu Goru predstaviti kao jednu od najatraktivnijih destinacija u Jugoistočnoj Evropi za ulaganja u tehnološki razvoj.

„Crna Gora, uz prirodu, ima potencijal i u ljudima, pa se kontinuiranim investicijama i podrškama mogu ostvariti važni rezultati, ne samo za ulaganja u turizam, građevinski sektor, poljoprivredu, već i IT sektor i tehnologiju“, rekao je Bošković.

On je saopštio da je Naučno tehnološki park na pragu važne strane investicije, a riječ je o potuno novoj tehnologiji iz proširene i virtuelne realnosti, koja do sada u Crnoj Gori nije bila poznata na adekvatan način i biće dostupna svim zainteresovanim.

Izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, rekao je da je u okviru današnje prezentacije predstavljen set mogućnosti namijenjen mladim kreativnim pojedincima i timovima koji su spremni da, vjerujući u svoju ideju, razvijaju biznise.

„Sve aktivnosti koje organizujemo u Tehnopolisu i na drugim mjestima su prvenstveno u cilju podrške razvoju biznisa, konkurentnosti privrede kroz promociju novih tehnologija i primjenu inovacija iz svih oblasti privrede. Ove godine smo svjedoci krupnih i brzih promjena privrednog ambijenta“, kazao je Bataković.

On je podsjetio da se navršavaju četiri godine od osnivanja Tehnopolisa, koji je premašio očekivanja po svim parametrima.

„Danas Tehnopolis ima 21 zaposlenu mladu osobu i još desetak angažovanih eksperata, realizuje više od 20 projekata, od čega je 17 dobijenih od EU fondova. Obezbijedio je skoro četiri miliona EUR iz EU i drugih fondova, od čega je milion za opremu koja će dati novi impuls razvoju. Tehnopolis je pružio podršku za više od 50 firmi, a priprema se za puštanje u rad tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata privrede i lokalne i nacionalne, od poljoprivrede, turizma, metalne, drvne industrije“, naveo je Bataković.

Prema njegovim riječima, Tehnopolis sve svoje projekte usmjerava u pravcu realizacije Strategije pametne specijalizacije S3, koju je Crna Gora usvojila kao jedina u regionu.

Bataković je najavio i novi projekat u objektu Doma revolucije, za koji im je prostor obezbijedila Opština, a pomoći će i njegovu rekostrukciju.

„Taj novi prostor ubrzo će se zvati Dom digitalne revolucije“, saopštio je Bataković.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...