fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova kreditna linija IRF-a iznosi 120 miliona EUR

Nova kreditna linija IRF-a iznosi 120 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova kreditna linija Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za ublažavanje ekonomskih posljedica od koronavirusa za sada iznosi 120 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora IRF-a , Zoran Vukčević.

Za dobijanje kredita iz te linije do sada je stigla 531 prijava, a broj se i bukvalno iz sata u sat povećava.

Krediti se odobravaju po ubrzanoj proceduri, samim tim što se odluke donose gotovo na dnevnom nivou.

“Radimo i vikendom i obrađujemo zahtjeve”, kazao je Vukčević u intervjuu Pobjedi.

Krediti su do tri miliona EUR, kamatna stopa je 1,5 odsto, bez naknade za obradu, a grejs period je do dvije godine.

“Za sada je za ovu namjenu planirano 120 miliona EUR. IRF intenzivno pregovara sa svojim međunarodnim partnerima da bi obezbijedio što više novca, kako bi se pripremili za period nakon prestanka pandemije kada će biti potrebno realizovati i neki sanacioni i razvojni program”, kazao je Vukčević i dodao da je veoma teško obezbijediti sredstva u trenutku kada su svi u svijetu u teškoj poziciji.

Vukčević je kazao da je, u situaciji u kojoj se našla i Crna Gora, ali i svijet, IRF pokušao da ublaži posljedice, nudeći kreditnu liniju malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima, i u skladu sa tim su emitovali povoljnu liniju.

“Nova kreditna linija namijenjena je za obezbjeđenje likvidnosti, jednostavno rečeno, kreditna linija za preživljavanje. U situaciji smo borbe za život. Život i zdravlje naših građana je iznad svega”, dodao je Vukčević.

On je rekao da je interesovanje za tom kreditnom linijom veliko i da broj zahtjeva iz sata u sat raste.

“Zainteresovani su brojni poslodavci, ali trenutno je fokus na mala, mikro i srednja preduzeća. Oni uglavnom traže iznose od deset, 20 ili 30 hiljada EUR. Sve ovo znači da je naš predlog za ovakvu kreditnu liniju bio opravdan”, naveo je Vukčević.

Na pitanje Pobjede, ko ima prioritet u dobijanju kredita iz te povoljne kreditne linije, Vukčević je rekao da moraju voditi računa o snabdijevanju građana sa najnužnijim proizvodima.

“Potom slijede preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena, a to su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali auto-prevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte”, naveo je Vukčević.

On je dodao da je za njih omogućen kredit za likvidnost, namijenjen prije svega za isplatu plata zaposlenima i to za tri mjeseca, a na osnovu zadnje isplaćene neto zarade.

“Taj kredit će se isplaćivati preko banaka na tekući račun zaposlenih. Na taj način ćemo obuhvatiti što više malih preduzetnika i njihove zaposlene, s obzirom na ograničene finansijske resurse u ovom trenutku”, dodao je Vukćević,

On je rekao da se sredstva mogu koristiti i za nabavku proizvoda, sirovina, poluproizvoda, kao i za preduzeća koja plaćaju zakup, a nijesu po nekim drugim mjerama oslobođeni zakupa.

Vukčević je saopštio da će u trenutnim teškim okolnostima podržati i srednja i velika preduzeća, jer moraju voditi računa o projektima i investicijama koja su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost.

“Nužno je sačuvati sva zdrava preduzeća koja su u prethodnom periodu pokazivala odgovoran odnos prema biznisu i prema državi, prije svega kroz plaćanje poreza i koja će i dalje imati odgovoran odnos prema zaposlenima, kao i do sad”, dodao je Vukčević.

On je objasnio da ne postoji pravo na kredit i nije moguće po automatizmu dobiti kredit, već IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva i analize, u skladu sa realnom situacijom i potrebama, donosi pojedinačnu odluku.

“Moramo naglasiti da ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele iskoristiti povoljne uslove kreditne linije u cilju rješavanja problema poslovanja iz prošlosti. Niti mogu biti dio ove kreditne linije oni preduzetnici i preduzeća koja vide šansu da kroz date povoljnosti ostvaruju ekstra profit i da imaju bilo koje druge nezaslužene benefite, kao na primjer refinasiranje bankarskih kredita”, naveo je Vukčević

On je dodao da kreditna linija nije jednokratna i da će i narednih mjeseci ponuditi nove kreditne linije, kako bi sva preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

Vukčević je podsjetio da su od protekle sedmice na snazi i nove mjere Vlade, a u skladu sa njima, IRF će kreirati nove kreditne linije koje će dopunjavati donesene mjere.

“Veoma je važno da se već sada pripremamo za period nakon pandemije. Vjerujem da ćemo uraditi sve da Crna Gora prođe sa najmanjim mogućim posljedicama iz ove teška situacije”, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, iz krize će izaći najviše oštećeni oni koji do sada nijesu redovno izmirivali svoje obaveze prema državi.

“Oni koji nijesu redovno izmirivali poreske obaveze i prijavljivali svoje radnike, koji vuku problem poslovanja iz prošlosti, pa samim tim logično i ne zadovoljavaju uslove ni za pomoć države koja u okviru mjera za suzbijanje epidemije nudi niz subvencija i olakšica”, objasnio je Vukčević.

On je dodao da u olakšice spada i nova kreditna linija za prevazilaženje problema nastaih pandemijom koronavirusa.

Najčitanije