fbpx
18.1 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessNova imena na crnoj listi poreskih dužnika

Nova imena na crnoj listi poreskih dužnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na novoj crnoj listi poreskih dužnika naći će se 100 najvećih dužnika kod kojih je pokrenut stečajni postupak i oni koji su izjavili žalbu, odnosno, pokrenuli upravni spor zbog poreskih dugovanja, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Posljednja crna lista objavljena je krajem februara i na njoj su bila imena 200 najvećih dužnika po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, dobit, promet nepokretnosti i koncesija i 100 najvećih za neplaćene poreze i doprinose.

Vlada je na predlog vršioca dužnosti direktora UPC-a, Aleksandra Damjanovića izmijenila prošlog mjeseca Uredbu o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika kako bi se za javnost proširio spisak imena poreskih dužnika.

“Izrada nove crne liste na osnovu kriterijuma definisanih kroz izmjene Uredbe o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika je u toku i ona će na internet stranici Uprave biti objavljena odmah po okončanju izrade, u skladu s uspostavljenom praksom i obavezom propisanom Uredbom”, rekli su Vijestima u Upravi.

Imajući u vidu da se na do sada objavljivanim listama shodno članu 3 Uredbe nijesu nalazili obveznici koji su izjavili žalbu, odnosno kod kojih je u toku upravni spor, obveznici kod kojih je u toku stečajni postupak, kao ni obveznici koji prema kriterijumima Ministarstva finansija i socijalnog starnja i UPC predstavljaju neaktivne poreske obveznike, inicirana je izmjena Uredbe kako bi se omogućila izrada liste na kojoj će biti objavljena imena svih poreskih dužnika, s detaljnim podacima o stanju poreskog duga, bez obzira na status u kojem se nalaze.

Na taj način omogućiće se, kako je objašnjeno, još transparentnije komuniciranje podataka o stanju poreskog duga, poreskim obveznicima koji imaju najveći iznos poreskog duga, kao i mjerama koje Uprava preduzima kod obveznika radi naplate ili obezbjeđenja poreskog potraživanja.

“Podaci o broju najvećih dužnika kod kojih je stečaj u toku i najvećih dužnika kod kojih je postupak po žalbi, s tačnim iznosom duga biće utvrđen kada se uradi crna lista”, kazali su iz Uprave.

Prema podacima s posljednje liste, objavljene u februaru, ukupan dug 200 poreskih obveznika s najvećim iznosom poreskog duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, dobit, promet nepokretnosti i koncesija iznosi 79,46 miliona EUR, dok dug 100 poreskih obveznika najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja iznosi 51,79 miliona EUR.

Od 1. jula 2013. godine se objavljuje crna lista poreskih dužnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Muški kata tim za bronzanu medalju na EP

Podgorica, (MINA) - Muški kata tim karate reprezentacije Crne Gore boriće se za bronzanu...