fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa

Neznatan rast indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i znatno manji promet obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,9 odsto na 804,56 poena, a MONEX blago na 11.288,73 boda.

Promet je iznosio 178,22 hiljade i bio čak 308 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 48 transakcija, a najveći udio u prometu imale su državne obveznice, i to 40,7 odsto.

Obveznicama je ove sedmice trgovano za 72,55 hiljada EUR.

Podaci Ministarstva finansija pokazali su ove sedmice da je deficit budžeta za sedam mjeseci ove godine iznosio 69,6 miliona EUR.

Samo u julu deficit Vlade iznosio je 6,3 miliona EUR. Prihodi budžeta su od januara do jula iznosili 998,1 milion, dok su rashodi bili 1,07 milijardi EUR.

„U periodu od januara do jula tekuće godine ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 69,6 miliona EUR ili 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 143,9 miliona EUR manje u odnosu na planirani, a u odnosu na uporedni period prošle godine manje 17,5 miliona EUR“, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Rasle su ove sedmice akcije Barske plovidbe 18,2 odsto na 65 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 8,3 odsto na 65 centi.

Jačale su i dionice Instituta “Simo Milošević” 1,8 odsto na 28,5 EUR, a Elektroprivrede (EPCG) 1,7 odsto na 3,67 EUR.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izviđa poslovanje menadžmenta EPCG po krivičnoj prijavi manjinske akcionarke Nataše Backović, kojom se čelnici državne kompanije terete za štetu od 150 miliona EUR.

Backović je u ponedjeljak podnijela SDT krivičnu prijavu protiv čelnika EPCG, Đoka Кrivokapića, Željka Ćorića, Venke Janjušević, Predraga Кrivokapića i Darka Кrivokapića, koji su, kako se navodi, izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pričinili štetu EPCG veću od 150 miliona EUR, piše Dan.

Dio prijave se, između ostalog, odnosi na navodnu štetu EPCG koja je nastala poništavanjem kupljenih „sopstvenih akcija” od italijanske A2A, vrijednih oko 52 miliona EUR, ali i nezakonito smanjenje kapitala, koje je učinjeno 30. avgusta na sjednici akcionara.

Pale su akcije Plantaža 3,6 odsto na 10,8 centi, Jugopetrola 1,5 odsto na 11,53 EUR i Solane “Bajo Sekulić” blago na 1,9 EUR.

Dionica Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,5 EUR. Ta kompanija je na Festivalu tehnoloških dostignuća, Infofestu predstavio Atlas tapiseriju veb aplikaciju za prostornu analizu i geodemografsku segmentaciju tržišta, razvijenu za potrebe zaposlenih u Sektoru tehnike u Telekomu.

Iz Telekoma su saopštili da rad na platformi koncipiranoj da povezuje mape, aplikacije i korisnike omogućavajući kompaniji bolju informisanost i brže donošenje odluka započeo je početkom 2017. godine preciznim geodetskim snimanjem i mapiranjem podzemne TK infrastrukture.

Vrijednosti nijesu mijenjale ni akcije Port of Adrie i Luke Bar, pa su se zadržale na 13,4 centa odnosno 23 centa.

Akcionari Universal Capital banke razmatraće na vanrednoj sjednici Skupštine dioničara 10. oktobra usvajanje odluke o konverziji hibridnih instrumenata, odnosno obveznica u akcijski kapital.

Na dnevnom redu će biti razmatranje i usvajanje odluke o povećanju kapitala Universal Capital banke konverzijom hibridnih instrumenata, odnosno obveznica u akcijski kapital, kao i usvajanje izmjena i dopuna statuta banke.

Dionica Trenda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 18,08 hiljada EUR.

Montenegroberza je obavila redovnu reviziju berzanskog indeksa MNSE10 čiji je sastav ostao nepromijenjen, dok je u strukturu MONEX-a ušlo pet novih kompanija, a izašle dvije.

U sastavu MNSE10, vodećeg indeksa Montenegroberze, koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu, i dalje se nalaze Jugopetrol, EPCG, Crnogorski Telekom, CGES, Plantaže, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Luka Bar, Port of Adria, Zetatrans i Institut “Simo Milošević”.

U MONEX, koji je opšti indeks Montenegroberze, nakon revizije su uvršteni Citadel group, Prva banka Crne Gore, Centrojadran Bar, Swiss osiguranje i Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Velika Plaža.

Solana “Bajo Sekulić” i Lutrija Crne Gore se više ne nalaze u sastavu MONEX-a.

Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji.

Najčitanije