fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Neznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi i promet na Montenegroberzi ove sedmice su porasli, iako je trgovanje bilo mirno i bez većih transakcija, zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 0,7 odsto na 658,75 poena, a MONEX indeks 0,3 odsto na 10.067,72 boda.

Promet, realizovan kroz 21 transakciju, iznosio je 207,7 hiljada EUR i bio je 1,7 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveće učešće u transakcijama imao je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u prometu Hotelska grupa Budvanska rivijera, a u količini prodatih akcija barska kompanija Absolute.

Akcija CGES-a je porasla 7,3 odsto na 47 centi, Budvanske rivijere je oslabila 4,2 odsto na 5,27 EUR, dok se dionica Absolutea zadržala na 33 centa.

I ove sedmice su, kao i nekoliko prethodnih, u fokusu bile mjere Vlade i nadležnih institucija kako bi se u što većoj mjeri spriječilo širenje koronavirusa u Crnoj Gori i zaštitilo zdravlje građana i privreda.

U Crnoj Gori je broj oboljelih porastao na 197. U Podgorici je koronavirusom zaražena ukupno 91 osoba, Tuzima 34, Baru 18, Nikšiću 17, Ulcinju devet, Andrijevici sedam. U Bijelom Polju i Herceg Novom od COVID 19 oboljelo je po šest osoba, Budvi četiri, Danilovgradu tri i Tivtu dvije.

Premijer Duško Marković formirao je ove sedmice radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim preduzećima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost.

Zaključeno je da predlozi radne grupe budu formulisani u roku od pet do sedam dana i da prije nego što ih Vlada usvoji budu sagledani u dijalogu sa socijalnim partnerima.

Najviše je pala akcija tivatskog preduzeča Montepranzo – bokaprodukt, skoro 70 odsto na 6,11 EUR.

Gubili su i Luka Kotor deset odsto na 6,48 EUR, Sveti Stefan hoteli 3,7 odsto na 2,6 EUR i Montecargo šest odsto na 30,13 centi.

Poskupile su dionice Preduzeća za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja 20 odsto na 31,2 EUR i Elektroprivrede jedan odsto na 3,6 EUR.

Akcije Poslovno logističkog centra Morača i Instituta “Simo Milošević”, ostale su na prošlosedmičnih 2,3 EUR odnosno 28 EUR.

Obveznicama je trgovano za 82 hiljade EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije