fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNezaposlenost glavni problem građana Berana

Nezaposlenost glavni problem građana Berana

Berane, (MINA-BUSINESS) – Glavni problem građana Berana je nezaposlenost koja se u toj opštini tokom prethodnih šest godina u kontinuitetu kreće oko 50 odsto, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane, Bogdan Fatić, kazao je da to Berane konstantno čini jednom od opština sa najvećim procentom nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Njega, kako je naveo u saopštenju, posebno zabrinjavaju najnoviji podaci Zavoda za statistiku koji pokazuju da je broj zaposlenih u Opštini Berane početkom prošle godine iznosio oko 5,2 hiljade, a sada iznosi 4,2 hiljade.

“Dakle, hiljadu ljudi je ostalo bez posla, a u ovoj godini procenat nezaposlenosti iz mjeseca u mjesec se dodatno uvećava”, dodao je Fatić.

On je kazao da, umjesto da se lokalna samouprava bavi rješavanjem pitanja siromaštva i dnevnih izazova sa kojima se građani Berana suočavaju, najvažnija tema vladajućih partija posljednjih godina je kako napraviti dogovor, pomiriti različite struje i sačuvati vlast.

“DPS je, kao odgovoran predstavnik opozicije u Beranama, tokom prethodnog perioda u kontinuitetu upozoravala na ozbiljan problem nefunkcionisanja lokalne vlasti, ali i na sve one probleme sa kojima se suočavaju građani, privreda, lokalna samouprava, javna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač opština”, naveo je Fatić.

On je kazao da za vrijeme dugogodišnje vlasti aktuelne vladajuće koalicije, opštinski prihodi nijesu ostvarivani u onom obimu u kojem su i planirani godišnjim budžetom, pa se za rezultat dobila situacija da niti opština, niti dobar dio lokalnih preduzeća, nijesu u stanju da ostvare finansijsku održivost, već kako on to navodi, finansiranje se mahom vrši iz dotacija sa državnog nivoa i različitih kreditnih aranžmana, a lokalna preduzeća isključivo opstaju na račun Opštine, odnosno njenih građana.

“Ukupan dug na današnji dan iznosi preko 20 miliona EUR! Do 2014. godine, Opština Berane je ukupno bila zadužena za nešto preko deset miliona EUR, a u posljednjih sedam godina taj dug se uvećao duplo, a broj nezaposlenih lica čak tri puta”, kazao je Fatić.

On je posebno potencirao tezu koju je od aktuelne lokalne vlasti neosnovano inputirana kako je Vlada na čelu sa DPS-om imala maćehinski odnos prema Beranama iz razloga što lokalnu vlast u Beranama čini koalicija DF-SNP-Demokrate.

“Ta “maćehinska Vlada”, na čelu sa DPS-om je samo u 2019. godini u Beranama uložila oko 13 miliona EUR, dok je aktuelna Vlada kroz kapitalni budžet ovoj opštini opredijelila svega 3,5 miliona EUR. Dakle gotovo deset miliona EUR manje”, precizirao je Fatić.

On je pozvao da se što prije počne raditi na pronalasku i definisanju određenih rješenja, kako bi se konačno stavili po strani sitni i lični partijski interesi i zajednički radilo u korist svih građana Berana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...