fbpx
23.9 C
Podgorica
August 18, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessNeophodno unaprijediti regulatorni okvir za primjenu 5G tehnologije

Neophodno unaprijediti regulatorni okvir za primjenu 5G tehnologije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora treba da unaprijedi regulatorni okvir koji će podržati digitalno poslovanje, jer će u suprotnom biti veoma teško obezbijediti investicije potrebne za implementaciju 5G tehnologije na tako malom tržištu, ocijenio je izvršni direktor Telenora, Branko Mitrović.

“U Telenoru dijelimo viziju Crne Gore za razvojem digitalne ekonomije i inovacija, i smatramo da tehnologija budućnosti od Crne Gore može da napravi centar inovacija i na globalnom nivou”, kazao je Mitrović tokom izlaganja na Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana.

On je ocijenio da taj proces, pored same implementacije, zahtijeva ubrzanu digitalizaciju društva, tržišnu i industrijsku primjenu, masovnu primjenu Interneta stvari i nove uređaje koji podržavaju 5G.

“Upravo zbog toga treba raditi na unapređenju regulatornog okvira koji će podržati digitalno poslovanje i digitalna rješenja i obezbijediti podsticaje za ranu primjenu tehnologije. U suprotnom, na ovako malom tržištu kao što je naše biće veoma teško obezbijediti investicije potrebne za razvoj i implementaciju 5G tehnologije”, smatra Mitrović.

On je, kako je saopšteno iz Telenora, kazao da se nada da nadležni državni organi Crne Gore razumiju šta će 5G tehnologija donijeti u budućnosti i da će biti spremni da na pravi način podrže proces što uspješnije implementacije.

“Želimo da sa najznačajnijim partnerima kreiramo okruženje za njenu uspješnu implementaciju. Ponosni smo što smo sa Elektrotehničkim fakultetom (ETF) potpisali sporazum koji podrazumijeva da ćemo zajedno raditi na testiranju i implentaciji 5G tehnologije. Kako bismo taj proces uspješno sproveli, neophodno je da razvijamo i ulažemo u kadar koji će biti u mogućnosti da pruži pravi odgovor na sve digitalne izazove koji su pred nama“, naveo je Mitrović.

U Telenoru, kako je ocijenio, spremno dočekuju dolazak novih tehnologija.

„Zahvaljujući tome što je naša mreža drugi put zaredom prema mjerenjima međunarodne nezavisne kompanije Umlaut najbolja u Crnoj Gori, u Telenoru spremno dočekujemo dalji rast korišćenja mobilnog interneta i dolazak novih tehnologija. Svjesni smo da će to stvoriti mnogo mogućnosti za korisnike, ali i obezbijediti osnove za brži rast privrede”, kazao je Mitrović.

On je rekao da je u pitanju veliki tehnološki skok, kako za telekomunikacione kompanije, tako i za ukupnu privredu Crne Gore, te da svi moraju zajedno raditi kako bi stvorili održiviju ekonomiju kako Crne Gore, tako i regiona.

“Mnogo posla je pred svima nama, pred svim zemljama Zapadnog Balkana, kako bismo postigli cilj – da budemo dio jedinstvenog digitalnog tržišta Evropske unije, kao i da uz saradnju postignemo bolju digitalnu povezanost”, ocijenio je Mitrović.

On je kazao da, iako su određene zemlje širom svijeta već počele sa primjenom 5G usluga, potencijal te tehnologije je veoma malo iskorišten i do kraja neistražen.

“Iako izgleda da možda kasnimo, mislim da ipak možemo stići da uhvatimo korak sa tim zemljama, ali što da ne, i da predvodimo neke procese”, smatra Mitrović.

On je zaključio da su i susreti poput ovog Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana, najbolja mjesta za dijalog vlada, industrija i akademske zajednice koji mogu da pomognu i ubrzaju napredak moderne tehnologije kroz razmjenu podataka, ideja i inovacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poraz crnogorskih odbojkaša u Portugalu

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore poraženi su večeras u predgrađu Porta,...