fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna snažnija ekonomska saradnje Crne Gore i Francuske

Neophodna snažnija ekonomska saradnje Crne Gore i Francuske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora snažnije promovisati turističku ponudu na francuskom tržištu, a važno je unaprijediti ekononomsku saradnju dvije države, ocijenila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić i ambasador Francuske, Kristijan Timonije.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik PKCG, Pavle D. Radovanović, kao i novi šef regionalnog ekonomskog odjeljenja za Zapadni Balkan Pjer Granžuan, koji se upoznao sa važnom ulogom koju krovna asocijacija crnogorske privrede, sa 95-godišnjom tradicijom, ima u unapređenju poslovnog ambijenta, internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija, povezivanju sa stranim partnerima, razvoju cjeloživotnog, stručnog i dualnog obrazovanja i realizaciji međunarodnih projekata.

Drakić je, kako je saopšteno iz Komore, istakla kvalitetnu saradnju sa Privrednom komorom Francuske, razvojnim agencijama i Francusko-crnogorskim poslovnim klubom sa kojim naredne sedmice realizuje konferenciju o sajber bezbjednosti.

Ona je apostrofirala značaj saradnje u oblasti upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine, u susret ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27.

„Možemo još mnogo naučiti iz francuskih iskustava u ovoj oblasti“, kazala je Drakić, ističući i važnu ulogu Privredne komore u digitalnoj transformaciji i tranziciji ka cirkularnoj i zelenoj ekonomiji.

Radovanović je kratko približio učešće ove asocijacije u pregovaračkom procesu sa EU.

Sagovornici su istakli važnost unapređenja ekonomske saradnje dvije države i veće zastupljenosti francuskih investitora u razvojnim projektima naše zemlje.

Prema riječima Timonijea, Crna Gora mora snažnije promovisati turističku ponudu na francuskom tržištu. On je istakao važnost razvijanja kulturnog i zdravstvenog turizma i njihovog približavanja zapadnim gostima.

“Druga oblast saradnje koju prepoznajem je u smanjenju zagađenja životne sredine i kompanija Valgo je dobar primjer toga. Želimo da ovdje formiramo hab za regionalne aktivnosti u oblasti depolucije. Potrebne su nam uspješne priče poput Valgo grupe kako bismo privukli investitore”, rekao je Timonije.

Granžuan je naveo da uviđa izostanak francuskih kompanija u realizaciji kapitalnih projekata u Crnoj Gori, što smatra da nije dobro.

“Vaša zemlja je najsnažnija u regionu i ima najviše potencijala za veće partnerstvo sa Francuskom na konkretnim projektima. Moramo više raditi na vašoj saradnji sa Business France, MEDEF-om i sličnim razvojnim agencijama. Pokušajmo da unaprijedimo institucionalne veze, jer će to doprinijeti snažnijem učešću francuskih kompanija na vašem tržištu”, kazao je Granžuan.

U radu sastanka učestvovala je i Ivana Parača iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije