fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeodrživa situacija u sektoru proizvodnje mlijeka

Neodrživa situacija u sektoru proizvodnje mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Situacija u sektoru proizvodnje mlijeka je, usljed svakodnevnog poskupljenja stočne hrane, posebno koncentrovane, neodrživa i ne može se riješiti bez intervencije države i resornog Ministarstva, saopšteno je iz Unije stočara sjevera Crne Gore.

Predsjednik Unije stočara sjevera Crne Gore, Milko Živković, kazao je da su crnogorski farmeri obratili nadležnim instancama i predložili način rješavanja te ozbiljne situacije.

„Međutim, ni poslije mjesec od obraćanja premijeru Zdravku Krivokapiću i ministrima finansija i poljoprivrede, Milojku Spajiću i Aleksandru Stijoviću, kao i više javnih apela, nijesmo od njih dobili odgovor i jasan stav, a nijesmo mogli ni organizovati novi sastanak na kome bi pokušali da riješimo situaciju na obostrano zadovoljstvo“, naveo je Živković u saopštenju.

On je objasnio da je od prethodnog sastanka farmera do danas cijena žitarica dodatno porasla šest odsto, pa su zbog toga organizovali ponovni sastanak kako bi došli do dogovora.

„Stijović je zakazao sastanak za utorak i nadamo se da će ovoga puta doći i ispoštovati dogovor. Takođe se nadamo da ćemo od ministra čuti njegov predlog za rješavanje složene situacije u najznačajnijem i najvećem sektoru crnogorske poljoprivrede“, rekao je Živković.

On je kazao da farmeri očekuju da Stijović prihvati njihove predloge, jer su, kako smatra, argumentovani i realni.

„To su manja izdvajanja nego u zemljama regiona, a neuporedivo manja nego u EU gdje je model subvencioniranja potpuno drugačiji. Odbijanje naših zahtjeva je bolje nego odugovlačenje, jer se gubi strpljenje i unosi se nemir i nezadovoljstvo među domaćinima“, saopštio je Živković.

Na sastanku farmera je dogovoreno da dalje djelovanje zavisno od ishoda razgovora.

„Ovakvu situaciju više ne možemo izdržati i stočari će organizovati masovne proteste kojima će skrenuti pažnju nadležnih i javnosti na ozbiljnost problema. O rezultatima razgovora sa ministrom obavijestićemo i EU predstavnike za oblast poljoprivrede“, rekao je Živković.

On je kazao da se nada da protesta neće biti, pri čemu očekuju sastanak na kom će njihovi predstavnici pokušati da dogovore zadovoljavajuće rješenje.

Najčitanije