fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema zastoja u isplati primanja

Nema zastoja u isplati primanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas banka klijentima uredno isplaćuje sva lična primanja i socijalna davanja, a deaktivirala je i minuse na plate i penzije kako bi bili u mogućnosti da dobiju mjesečnu zaradu, saopštila je njena privremena upravnica, Tanja Terić.

Ona je Dnevnim novinama kazala da banka ima dosta klijenata koji su zaposleni u javnom sektoru, državnim preduzećima, kao i kod privatnika i da redovnost isplate njihovih primanja ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

“Na svim šalterima klijenti banke mogu da podignu plate i penzije i sva druga lična primanja s tim što je limit po jednoj osobi hiljadu EUR dnevno. Dakle, ako neko treba da primi 1,5 hiljada EUR ili dvije hiljade EUR, to može da uradi u roku od dva dana”, rekla je Terić.

Ona je objasnila da je odluka o blagajničkom maksimumu od hiljadu EUR uvedena samo iz jednog razloga – da bi što više klijenata tokom jednog dana bilo opsluženo.

“Dakle, banka servisira sve obaveze vezane za lična primanja, iako je pod moratorijumom”, dodala je Terić.

Problema nema ni u isplatama stranih penzija, kojih ima značajan broj.

Ukoliko eventualno dođe do kašnjenja u isplatama od jednog ili dva dana, to može biti samo iz tehničkih razloga, nikako zbog likvidnosti banke.

Privremena uprava je, kako je navela Terić, vodila računa i o zaposlenima u Atlas banci.

“Banka ima oko 200 zaposlenih. Uprkos naporima na racionalizaciji troškova privremena uprava je vodila računa da se ne ugroze zaposleni”, dodala je Terić.

Komentarišući produžetak moratorijuma, Terić je saopštila da je to bila opravdana mjera, kako bi se uspješno mogao završiti proces dokapitalizacije.

Ona je podsjetila da je kao privremeni upravnik 16. januara donijela odluku o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine u obimu od 22 miliona EUR, koji je podijeljen na 88,71 hiljadu običnih akcija pojedinačne nominalne vrijednosti 248 EUR.

Centralna banka (CBCG) je 7. decembra prošle godine donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM). Savjet CBCG je početkom januara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja i ocijenio da je dalji nastavak poslovanja Atlas banke moguć uz dokapitalizaciju, dok je finansijsko stanje IBM-a negativno.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije