fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNegativni efekti će se odraziti na rokove izgradnje

Negativni efekti će se odraziti na rokove izgradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Negativni efekti zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom će se svakako odraziti na rokove izgradnje i na finansijsku stabilnost građevinskih kompanija, a od trajanja situacije će zavisiti u kojoj mjeri, saopštili su predstavnici pojedinih građevinskih kompanija.

Crnogorski građevinski investitori su poručili da se ponašaju odgovorno i poštuju sva pravila i odluke koje je izrekla Vlada u cilju borbe protiv koronavirusa i da im je prioritet zdravlje radnika.

Predstavnici najznačajnijih crnogorskih građevinskih kompanija, koji su u ovom trenutku željeli da daju izjavu Pobjedi, naveli su da imaju dovoljno radne snage i zaliha materijala na gradilištima, ali upozoravaju da je nabavka materijala otežana, što se u budućnosti može odraziti na dinamiku gradnje.

Iz kompanije “Čelebić” su naveli da se radovi na njihovim objektima ovih dana, usljed aktuelne situacije izazvane koronavirusom, obavljaju smanjenim kapacitetom i usporenom dinamikom.

“Negativni efekti će se svakako odraziti kako na rokove tako i na finansijsku stabilnost. U kojoj mjeri, to zavisi od toga koliko će potrajati ova situacija”, kazali su predstavnici kompanije “Čelebić”.

Oni su naveli da im je cilj da održe poslovanje na neophodnom minimumu kako bi, nakon što se situacija stabilizuje, mogli nastaviti da rade, održe firmu finansijski likvidnom i zaposlenima obezbijede plate.

“Sa druge strane prioritetno je da sačuvamo zdravlje svih naših radnika i partnera i aktivnosti po tom pitanju su trenutno najvažnije”, dodali su predstavnici “Čelebića”.

Iz kompanije “Čelebić” su naveli da su i pored zatvaranja hotela u Podgorici, svih ugostiteljskih objekata brenda Terminal i dva tržna centra redukovali i na preporučeni minimum aktivnosti na gradilištima, pritom vodeći računa o poštovanju mjera Vlade, bezbjednosti zaposlenih i svih njihovih partnera.

Iz kompanije Cijevna komerc su naveli da pomno prate novonastalu situaciju i ponašaju se odgovorno u skladu sa uputstvima i naređenjima Vlade.

“Trenutno su sva naša gradilišta aktivna uz određene preduzete mjere zaštite. Neozbiljno bi bilo najavljivati bilo kakva odlaganja i ‘pauziranja’ u vremenu kada se mjere mijenjaju na dnevnom nivou, ali ono što možemo zasigurno reći je da će Cijevna komerc u potpunosti ispoštovati sve te mjere”, saopšteno je iz te kompanije.

Predstavnici te kompanije podsjetili su da se sve građevinske firme u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina bore da obezbijede kvalitetnu radnu snagu, koja dolazi iz uglavnom inostranih zemalja.

“Širok spektar podizvođača koji rade za našu firmu zapošljavaju strance. Za sada je većina tih ljudi u Crnoj Gori i nesmetano obavljaju svoja zaduženja. Postoje i oni kojima je ulazak onemogućen zbog trenutne zdravstvene situacije, ali se trudimo da se to ne reflektuje na dinamiku izvođenja na našim projektima”, poručili su predstavnici Cijevne komerc.

Predstavnici Bemaksa su rekli da ta kompanija, kao društveno odgovorna firma, poštuje sva pravila i odluke koje je izrekla Vlada u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Nadamo se da će se izrečene mjere poštovati kako ne bi došlo do pooštrenih mjera zatvaranja gradilišta, kao što su neke druge grane privrede zatvorene kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Kompaniji Bemaks je cilj da radove na ugovorenim objektima završi prije roka tako da možemo reći da za sad ne kasnimo sa radovima na ugovorenim objektima”, rekli su predstavnici te kompanije, koja je i glavni podizvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare.

Oni su naveli da imaju zalihe materijala sa kojima bez problema mogu da rade narednih mjesec.

“Dinamika na gradilištima umnogome zavisi od dopreme materijala, a imajući u vidu da se situacija mijenja na dnevnoj osnovi, nijesmo sigurni kako će se to odraziti na dinamiku u budućnosti”, upozorili su iz Bemaksa.

Najčitanije

Skupština Crne Gore

Forum generalnih sekretara parlamenata u Budvi

Podgorica, (MINA) – Forum generalnih sekretara parlamenata, kojem će prisustvovati generalni sekretari skupština država...