fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe postoji način da država obuzda rast inflacije

Ne postoji način da država obuzda rast inflacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ne postoji način da država obuzda rast inflacije, poručio je istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije (ISSP) Milika Mirković.

On je Pobjedi kazao da će rast cijena, prije svega, zavisiti od kretanja cijena goriva i hrane koje nabavljamo na svjetskom tržištu.

Mirković je napomenuo da ograničavanje cijena određenog proizvoda na dugi rok ne daje pozitivne rezultate, te da je to potrebno izbjegavati.

“Korijene inflacije sa kojom se suočavamo treba tražiti prije svega u ubacivanju novca u ekonomske sisteme tokom kovid pandemije, kada realne ekonomske aktivnosti nije bilo. Na to su se nadovezali problemi u lancima snabdijevanja izazvani pandemijom i ratom u Ukrajini, koji su rezultirali nestašicama i dodatno uticali na rast cijena”, rekao je Mirković.

Ono što je u Crnoj Gori dodatno uticalo na povećanje cijena je, kako objašnjava Mirković, povećanje zarada koje nije bilo praćeno povećanjem produktivnosti.

Prema posljednjim podacima Monstata, potrošačke cijene u junu ove u odnosu na isti period prošle godine u prosjeku su više 13,5 odsto.

Mirković je naveo da je najveći uticaj na godišnju stopu inflacija imao rast cijena hrane i bezalkoholnog pića od 7,9 procentnih poena, prevoza od 2,4, te troškova stanovanja, vode i struje od 15 procentnih poena.

Pojedinačno gledano, grupe koje su najznačajnije uticale na godišnju stopu inflacije su čvrsta goriva sa godišnjom inflacijom od 33,8 odsto, mlijeko, sir i jaja sa 25,8 odsto, usluge smještaja sa 14,9 odsto, ulja i masti sa 36,8 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova sa 23,6 odsto, meso sa 14,6 odsto, voće i povrće sa 13, odnosno 29,5 odsto, te šećer i slatkiši sa 20 odsto.

Upitan na koji način to utiče na standard građana, Mirković je kazao da svako povećanje cijena smanjuje njihov standard, jer za isti novac mogu da kupe manje proizvoda i usluga.

“S obzirom na to da je riječ o rastu cijena, prije svega prehrambenih proizvoda, onda ovaj rast ima najviše uticaja na budžet onih domaćinstava koji procentualno najviše svog budžeta troše na hranu, a to su ipak oni sa nižim dohotkom”, kazao je Mirković.

Može se očekivati, kako je naveo, da će se inflacija iz zone Evropske unije (EU) prelivati i na Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije