fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe odustati od promocije unikatnih vrijednosti destinacije

Ne odustati od promocije unikatnih vrijednosti destinacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svaki izlazak iz krize bilo koje vrste čini destinaciju otpornijom, a od promocije njihovih unikatnih vrijednosti se ne smije odustajati, koliko god da su vremena izazovna, ocijenila je članica izvršnog odbora Svjetske turističke mreže /World Tourism Network/, Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

“U odnosu na tip krize, slijedi tipičan model turističke promocije koji treba primjenjivati i to je preduslov što bržeg izlaska iz iste”, konstatovala je Gardašević-Slavuljica na online konferenciji na temu Ukrajina – turizam protiv politike.

Online konferenciju je organizovala Svjetska turistička mreža, renomirana međunarodna organizacija koja se bavi različitim izazovima sa kojima se suočava turizam širom svijeta.

Konferenciji je, kako je saopšteno iz WTN-a, prisustvovalo oko 50 turističkih eksperata iz različitih krajeva svijeta.

Panelisti su bili članovi izvršnog odbora WTN – Taleb Rifai, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kao i WTN predsjednik, Juergen Steinmetz.

Gardašević-Slavuljica, koja je inače i predsjednica WTN za Balkan, kao i član WTN izvršnog odbora, angažovana je kao vršiteljka dužnosti generalne direktorke u Direktoratu za razvojne politke u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Prvi je stručnjak na Zapadnom Balkanu koji se, angažmanom u WTN-u, počeo baviti oporavkom turizma.

Rifai, planetarno popularan turistički virtuoz, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Svjetske turističke organizacija u dva mandata (UNWTO), osvrnuo se na brojne situacije u kojima je pomagao destinacijama pogođenim političkim i drugim krizama da se oporave u turističkom smislu.

Među značajnim panelistima iz Ukrajine su bili predsjednik Nacionalne turističke organizacija Ukrajine, Ivan Liptuga, bivši ministar ekonomije i turizma, Pavlo Sheremeta, kao i mnogi drugi značajni turistički akteri.

Cilj konferencije je bio da se pošalje poruka da turizam i politika nijesu kompatibilne grane. Da bi opstao, turizam mora da nađe odgovor na sve probleme. Dok cijeli svijet priča o brojnim izazovima u sektoru turizma, treba se fokusirati na promociju destinacija i promovisati teme koje ga čine jačim od politike i ostalih nedaća kao što su Covid-19, klimatske promjene.

Rifai je kazao da je covid tu i ne odustaje, baš kao ni političari koji mogu napraviti veću štetu turizmu od samog covida.

“Zato turizam mora biti otporan, fleksibilan i prilagodljiv na sve izazove. U otpornosti je ključ”, rekao je Rifai.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije