fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake snažnije potražnje podigle cijene nafte

Naznake snažnije potražnje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak prema 77 USD, podržane izgledima jačanja potražnje, padom američkih zaliha i informacijom izvora da će vodeći proizvođači tek skromno povećati proizvodnju u narednim mjesecima.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,86 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 76,48 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,37 USD višoj cijeni, od 75,84 USD.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici su na sastanku u četvrtak planirali da dogovore povećanje snabdijevanja za dva milion barela dnevno od avgusta do decembra, rekao je izvor u grupi, prenosi SEEbiz.

Proizvodnja članica kartela i grupe nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom mjesečno će se povećavati za manje od pola miliona barela dnevno, dodao je izvor.

„Svi su očekivali da će povećati proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno ili nešto više, pa je povećanje za 400 hiljada u avgustu manje nego što se očekivalo, pa će tržište biti tijesno snabdjeveno ovog ljeta, a potražnja će i narednih sedmica rasti”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičarka Rystad Energyja, Louise Dickson, rekla je da će tržište lako apsorbovati povećanje proizvodnje koje razmatraju.

“Ako OPEC+ zaista zadrži konzervativan stav i oprezno poveća proizvodnju, a povećanje do 500 hiljada barela dnevno definitivno jest oprezno, to će podržati cijene”, objasnila je Dickson.

Analitičari očekuju da će potražnja za naftom ubrzati u drugoj polovini godine, jer se sve više ljudi vakciniše protiv Covida-19 i ublažavaju se ograničenja putovanja.

“U prvoj polovini godine stvoreni su uslovi za dodatno poboljšanje i za ekonomski i rast potražnje za naftom”, kazao je analitičar u londonskom brokerskom poduzeću PVM Oil, Tamas Varga.

Podršku cijenama pružio je i podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici za 6,7 miliona barela, odražavajući jačanje potražnje.

Optimizam na tržištu prigušuju ipak strahovi da bi oporavak potražnje mogao posustati zbog širenja delta soja koronavirusa.

Obnovljene blokade i rast troškova oslabili su zamah azijske industrije u junu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 73,6 USD, što znači da je porasla za 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...