fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake oporavka potražnje podigle cijene nafte

Naznake oporavka potražnje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 32 USD, usljed naznaka da se potražnja za tim energentom polako oporavlja, a kineske rafinerije povećavaju preradu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 31,69 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 68 centi višoj cijeni od 28,24 USD, prenosi Hina.

Tržišta je ohrabrila prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti.

IEA procjenjuje da će zalihe oslabiti za oko 5,5 miliona barela dnevno. Predviđa se i pad potražnje u ovoj godini i to za 8,6 miliona barela dnevno.

Snabdijevanje iz nezavisnih proizvođača trebalo bi da se smanji za 3,2 miliona barela dnevno.

Vodeći proizvođači okupljeni oko Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije odlučili su da ograniče proizvodnju kako bi podržali cijene u vrijeme pandemije koronavirusa, koja je prisilila vlade širom svijeta da ograniče putovanja i zaustave ekonomsku aktivnost.

Mjere su uzrokovale i snažan pad potražnje koja se sada polako oporavlja s obzirom da vlade polako ublažavaju mjere.

Tako su najnoviji podaci pokazali da se kineska dnevna potrošnja sirove nafte u aprilu oporavila zahvaljujući rafinerijama koje pojačavaju aktivnosti prerade.

Tržište ipak nije euforično jer se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj i pojavljuju se novi slučajevi zaraze u zemljama koje su počele da ublažavaju mjere blokade.

“Naše je mišljenje da će, s obzirom na razmjere i brzinu poremećaja, biti potebno više vremena da se u potpunost apsorbuje prateći rast zaliha”, rekao je analitičar Amarpreet Singh iz Barclays-a.

Izvještaj američke vlade objavljen u srijedu neočekivano je pokazao da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale prvi put od januara.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je u četvrtak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 24,93 USD, što znači da je porasla 1,68 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Živković: Zabrinutost zbog najavljene rekonstrukcije Vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) zabrinuta je povodom najava o rekonstrukciji Vlade,...