fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake napretka u pregovorima SAD-a i Irana spustile cijene nafte

Naznake napretka u pregovorima SAD-a i Irana spustile cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 93 USD, pritisnute znakovima napretka u američko-iranskim nuklearnim pregovorima, koji bi mogli dovesti do ukidanja američkih sankcija na prodaju iranske nafte.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu oslabila je 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,96 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 78 centi nižoj cijeni, od 91,53 USD.

Tržišta s pažnjom prate pregovore Irana i zapadnih sila o iranskom nuklarnom programu, s obzirom na to da bi uspješan ishod mogao značiti i ukidanje sankcija na iranski izvoz nafte, što bi značilo i veće snabdijevanje, prenosi Hrportfolio.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovo je u petak uvela izuzeća na sankcije Teheranu, kako bi omogućila međunarodne projekte nuklearne suradnje.

Iako će ublažavanje sankcija tek u ograničenoj mjeri uticati na iransku ekonomiju, tržišta su ga protumačila kao pozitivnu naznaku da obje strane žele dogovor.

“Ulagači očekuju još zaokreta u razgovorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana i smatraju da dogovor neće biti postignut baš tako skoro”, kazao je Kazuhiko Saito iz Fujitomi Securities-a.

Ako SAD ukine sankcije, Iran bi u kratkom roku mogao početi izvoziti milione barela nafte, što bi snizilo visoke cijene. Čini se da se Iran već priprema za obnovu izvoza, piše Reuters.

Značajniji pad cijena zakočile su snažna globalna potražnja i teškoće vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika, s povećanjem snabdijevanja.

OPEC+ ne uspijeva da ispuni ni dogovorene skromne proizvodne kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i problema s održavanjem polja nakon gotovo dvije godine pandemije.

Zabrinutost za snabdijevanje potpiruju i napetosti u istočnoj Evropi. SAD tvrdi da bi Rusija mogla da narednih sedmica napadne Ukrajinu, prijeteći Moskvi sankcijama. Moskva opovrgava takve tvrdnje, a na tržištima strahuju da bi sankcije mogle poremetiti snabdijevanje ruskom naftom.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 92,84 USD, što znači da je porasla 2,86 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije