fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavlja se trend povećanja zapošljavanja u državnim preduzećima

Nastavlja se trend povećanja zapošljavanja u državnim preduzećima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U pojedinim kompanijama u državnom vlasništvu u posljednje vrijeme je došlo do enormnog povećanja broja zaposlenih, koje nijesu pratile odgovarajuće analize, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

„Analizom koju smo napravili u Ministarstvu, a u vezi sa poslovanjem kompanija u državnom vlasništvu, došli smo do zaključka da je u posljednje vrijeme u pojedinim privrednim društvima došlo do enormnog povećanja broja zaposlenih, koje nijesu pratile odgovarajuće analize kojima bi se utvrdile realne potrebe tih firmi za dodatnim anagažovanjem radne snage“, rekao je Ibrahimović na sjednici Vlade.

On je kazao da je, na primjer, samo u Rudniku uglja uvećanje broja zaposlenih u odnosu na kraj 2020. godine skoro više od 200 osoba, a u Luci Bar preko 70.

„Imamo informaciju da se takav trend nastavlja“, naveo je Ibrahimović.

Vlada je tim povodom danas razmatrala Infomraciju o uvećanju broja zaposlenih i povećanju troškova poslovanja po tom osnovu u kompanijama čiji je osnivač država, kao i preduzećima u kojima država posjeduje većinski udio kapitala.

Informaciju je pripremilo Ministarstvo kapitalnih investicija i donijelo određene zaključke.

Ministar odbrane, Raško Konjević, smatra da ima prostora da se zaključci dodatno osnaže.

Vlada, kako je rekao, mora poslati jasniju političku poruku dopunom jednog od zaključka da se Ministarstvo kapitalnih investicija obavezuje da u hitnom roku predloži promjenu svih članova organa upravljanja u preduzećima u kojima je došlo do promjena u broju zaposlenih.

„Mislim da Vlada treba da pošalje jasnu poruku da će članovi u svim onim preduzećima, u kojima ste dijagnostifikovali da se ovo radi, shodno zakonskim mogućnostima biti razriješeni na predlog Vlade“, rekao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade, Vladimir Joković, smatra da se ne možemo samo koncentrisati na prethodnu Vladu.

“Svaka Vlada je ovo radila. Ne možemo sad optužiti jedne, a za ono drugo što je bilo prije toga – sve u redu. Treba sve da provjerimo” rekao je Joković i dodao da treba da postoje isti aršini.

Ibrahimović je odgovorio da je posao Vlade da kreira privredni ambijent i stvara uslove za nova radna mjesta, ali da ova dinamika zapošljavanja nije opravdana realnim stanjem u državnim preduzećima.

„Insistiramo da nam dostave dokumentaciju i na osnovu toga kada utvrdimo kakve su bile dinamike i metode zapošljavanja mislim da onda treba da pojačamo zaključak i donesemo mnogo jače mjere“, rekao je Ibrahimović.

Premijer Dritan Abazović saopštio je da ako je neko radio suprotno zakonu, mora da odgovora.

„Treba da imamo princip koji je pravedan, a to je da pokušamo da pred zakonom svi budemo isti i da odgovoramo za svoj rad na način kako predviđa zakon“, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije