fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetosti zbog iranske zapljene tankera podigle cijene

Napetosti zbog iranske zapljene tankera podigle cijene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima blizu 52 USD, zbog napetosti povodom iranske zapljene južnokorejskog tankera, iako trgovci s pažnjom prate i pregovore vodećih proizvođača o snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u martu iznosila je 51,95 USD i bila je 86 centi viša nego na zatvaranju dan ranije.

Na američkom tržištu barel je za isporuke u februaru poskupio 89 centi na 48,51 USD.

Trgovci s pažnjom prate sastanak članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika poput Rusije o ograničenju proizvodnje kako bi se prilagodila smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa, prenosi SEEbiz.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka ove povećao je za pola miliona barela dnevno, zacrtavši dalje postupno povećanje do kraja godine, za ukupno dva miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija usprotivila se u međuvremenu povećanju proizvodnje u februaru zbog novih mjera zaključavanja koje će vjerovatno ograničiti potražnju, dok je Rusija predvodila pozive za većom proizvodnjom, pozivajući se na oporavak potražnje.

Dokument OPEC-a od ponedjeljka pokazao je da kartel razmatra niz scenarija za februar, uključujući veću proizvodnju, stagnaciju i smanjenje za 500 hiljada barela dnevno.

Podršku cijenama pruža i napetost koju je podstakla iranska zapljena južnokorejskog tankera.

Teheran tvrdi da mu ta azijska zemlja duguje sedam milijardi USD.

“Kratkoročni rast potražnje koči ponovni skok broja novozaraženih Covidom-19 u Sjevernoj Americi, Evropi i na Bliskom istoku, a u narednih nekoliko mjeseci vjerovatno će snažnije pasti”, predviđaju u firmi Fitch Solutions.

Oni su dodali i da se očekuje da će cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ove godine u prosjeku iznositi 53 USD.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 51,36 USD, što znači da je bila 1,12 USD veća u odnosu na četvrtak, posljednji dan prošle godine.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...