fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 87 USD, dostgavši nakratko najvišu vrijednost od 2014. godine, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanjem s Bliskog istoka nakon napada u regiji Persijskog zaliva.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,36 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,23 USD višoj cijeni, od 85,05 USD.

Cijene su na kratko na oba tržišta dostigle najvišu vrijednost od oktobra 2014. godine, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinula mogućnost poremećaja u snabdijevanju s Bliskog istoka, nakon što su jemenski Huti napadom na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) pojačali intenzitet sukoba s koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom.

Nakon napada bespilotnim letjelicama i raketama, u kojima su tri osobe poginule i eksplodirale su cisterne s gorivom, Huti su upozorili da bi mogli gađati više objekata, dok su UAE saopštili da zadržavaju pravo “odgovora na takve terorističke napade”.

Naftna firma iz UAE, ADNOC, objavila je da je aktivirala krizne planove, kako bi osigurala stabilno snabdijevanje lokalnih i međunarodnih kupaca nakon eksplozije u skladištu goriva u Mussafahu.

Cijene nafte podržavaju i pojačane geopolitičke napetosti između Rusije, članice grupe koju su oformili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nezavisni proizvođači, i Ukrajine.

Istovremeno, neki proizvođači u sastavu OPEC-a imaju teškoća s povećanjem snabdijevanja za dogovorenih ukupno 400 hljada barela u februaru zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

“Opšta je ocjena da se stanje neće poboljšati u doglednoj budućnosti i da će rast potražnje za naftom u kombinaciji s ograničenjima u ponudi rezultirati zategnutom ravnotežom na tržištu”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da će zalihe nafte zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) do ljeta pasti na najniži nivo od 2000. godine, a cijene barela nafte u Londonu krajem godine porasti na 100 USD.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 86,54 USD, što znači da je porasla 1,08 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...