NaslovnicaMINA BusinessNajveći program u Evropi na temu društvenog preduzetništva ponovo u Crnoj Gori

Najveći program u Evropi na temu društvenog preduzetništva ponovo u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveći evropski program podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagrada za društvene promjene /Social Impact Award/ (SIA), biće, nakon godinu pauze, ponovo realizovan i u Crnoj Gori.

„Projekat je namijenjen mladima koji imaju između 15 i 30 godina, žele da razvijaju društveno preduzetništvo u zemlji i svijetu, steknu znanja i vještine i umreže se sa biznis zajednicom, kako bi svoju ideju uspješno sproveli u djelo“, navodi se u saopštenju.

SIA program pokrenuli su 2009. godine Impact Hub i Univerzitet za biznis i ekonomiju u Beču, u partnerstvu sa Erste fondacijom. U Crnoj Gori ove godine program sprovodi nevladina organizacija (NVO) Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica.

„Mlade koji žele da pokrenu sopstveni biznis očekuje 15 edukativnih radionica, povezivanje sa vršnjacima na nacionalnom i internacionalnom
nivou, mentori iz akademske i biznis zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, pobjednike očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1,5 hiljada EUR, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Beču, a okupiće najbolje timove sa tri kontinenta, odnosno Evrope, Azije i Afrike.

Nacionalni koordinator SIA programa za Crnu Goru, Jugoslav Radović, kazao je da su ponosni što će kroz realizaciju tog programa mladim ljudima u Crnoj Gori obezbijediti sve sadržaje potpuno besplatno i priključiti se društveno odgovornom projektu, koji na godišnjem nivou u 19 zemalja u kojim se realizuje okuplja više od 12 hiljada mladih inovatora.

„Upravo se kroz SIA program osnuje oko 230 preduzeća godišnje. Želimo da osnažimo zajednicu i da sa partnerima sistemski podstičemo edukaciju mladih, zapošljivost, kao i izgradnju ličnih i profesionalnih vještina”, poručio je Radović.

Projekat će biti zvanično predstavljen 16. marta u hotelu Hilton u Podgorici, gdje se očekuje prisustvo partnera na projektu, državnih institucija, biznis i akademske zajednice i predstavnika omladinskog i civilnog sektora.

Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Hotel Hilton Podgorica, The Chedy Luštica Bay i Neregelia.

Sve informacije o SIA programu možete pronaći na veb stranici: https://sia.click/me

Program SIA se u Crnoj Gori sprovodi od 2016. godine. U prethodnim ciklusima održano je nekoliko stotina promotivnih i inspirativnih događaja i radionica na kojima je učestvovalo više hiljada mladih. Svoje ideje za društvene biznise prijavilo je više od 150 timova sastavljenih uglavnom od studenata svih crnogorskih univerziteta.

Titulu pobjednika Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori ponijelo je 15 timova koji su dobili dalju mentorsku podršku, putovanja na međunarodne SIA samite i ukupno 26 hiljada EUR direktne finansijske podrške za ostvarivanje njihovih ideja za društvene biznise.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

MKI

Bolje iskoristiti položaj Luka Bar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost...