fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavljuju nove obustave mlijeka

Najavljuju nove obustave mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici proizvođača mlijeka najavljuju nove obustave isporuke ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtjevima za povećanje otkupne cijene mlijeka, saopštio je predstavnik udruženja Vlado Lakić.

On je Danu kazao da ukoliko do dogovora ne dođe na sastanku koji je zakazan za sjutra, moguće je da će krenuti u blokade isporuke sirovog mlijeka iz uvoza.

“Na prethodnom sastanku nijesu se pojavili svi predstavnici prerađivača, a mi smo im ostavili mogućnost da u četvrtak obavimo novi sastanak. Ukoliko se ne pojave na tom sastanku, onda ćemo vidjeti kako dalje. Ostajemo pri zahtjevima da se poveća otkupna cijena, jer se najavljuje novo poskupljenje, a nema konkretnih najava koliko će od toga dobiti farmer”, kazao je Lakić.

Lakić je naveo da je Imlek najavio dodatno poskupljenje proizvoda, te da cijena zavisi od inputa u proizvodnji, koji posljednjih mjeseci konstantno rastu.

“Niko ne može da radi sa minusom, a mi već dvije godine poslujemo sa velikim poteškoćama. Pomoć koju je obećalo Ministarstvo poljoprivrede nikako da se realizuje. Sve se to odugovlači, valjda i zbog formiranja nove vlade, a sve to doprinosi novim udarima na poljoprivrednike”, rekao je Lakić.

On je saopštio da još čekaju potvrdu da li će prerađivači doći na naredni sastanak, ali imaju spreman odgovor i ukoliko ne dođu.

“I za prethodni sastanak su potvrdili da će doći, pa nijesu došli, ali ako ne dođu, spremni smo na blokade uvoza sirovog mlijeka. Jer ukoliko mi obustavimo isporuku, oni će to nadoknaditi uvozom i neće biti oštećeni. Dakle, spremni smo i na blokade, ali i dalje vjerujemo u dogovor sa prerađivačima”, poručio je Lakić.

Proizvođači mlijeka protestovali su krajem prošlog mjeseca tražeći povećanje cijena otkupa litra mlijeka na 70 centi, umjesto dosadašnjih 58. Grupa stočara je na dva dana obustavila isporuku, navodeći da više ne mogu da prodaju mlijeko po toj cijeni zbog rasta inputa u proizvodnji.

Oni su održali i protestno okupljanje ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tom prilikom su ostavili bidone sa mlijekom, ističući da ne žele da ga prosipaju, ali da će ukoliko im se ne izađe u susret, biti prinuđeni da to učine. Prerađivači su tada tvrdili da je samo mali dio proizvođača obustavio isporuku, te da nema većih problema u snabdijevanju tržišta.

Samo dan nakon okupljanja, organizovan je sastanak proizvođača, prerađivača i ministara Aleksandra Stijovića i Milojka Spajića, na kojem je dogovorena dodatna podrška od ministarstava. Mjerama je predviđeno uvođenje nulte stope poreza na upakovanu koncentrovanu stočnu hranu, kukuruz i pšenicu za stočnu hranu, kao i za pasterizovano dnevno mlijeko.

Ministarstvo poljoprivrede je tada utvrdilo i da je iscrpilo sve mogućnosti koje im dozvoljava zakon, te da nisu u mogućnosti da daju nove subvencije. Poljoprivrednici, međutim, navode da od predviđenih mjera koje su dogovorene na tom sastanku, ništa nije realizovano.
(kraj) sam

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije