fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Pokreta Evropa sad (PES) najavili su povlačenje Predloga izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), nakon konsultacija sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa Evropskom unijom, Predragom Zenovićem.

Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici PES-a, Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su se danas kako bi razgovarali o najavljenim izmjenama Zakona o PIO, koje predviđaju da se starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podigne sa 65 na 67 godina.

Zenović je upoznao poslanike sa reformskim procesom u oblasti vladavine prava, koji, između ostalog, treba da reguliše uslove rada nosilaca pravosudnih funkcija, te da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu ove agende i dinamike.

Poslanici su se usaglasili da je ovo bolji pristup i najavili su povlačenje Predloga izmjena zakona o PIO, kako bi otvorili put ka uspostavljanju dugoročnog i sistemskog rješenja.

Sagovornici su saglasni da su intervencije u ovom dijelu poželjne, kako bi se zaustavila tradicija zloupotreba koja već duži niz godina prati upravo ovaj segment rada Ustavnog suda, što je bila i isključiva intencija predlagača izmjena ovog zakona.

Na sastanku je apsostrofirano i da Crna Gora ne smije da se nađe u još jednoj ustavnoj krizi, te da opozicija i parlamentarna većina ne treba da dozvole da Ustavni sud ponovo bude u blokadi, kakvoj je bio prije sadašnjeg saziva Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan krenuo sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Osnovna namjera Olimpijskog karavana je da proširi olimpijski duh i pokret...