fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta prvi put nakon marta skuplja od 40 USD

Nafta prvi put nakon marta skuplja od 40 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte premašile su u srijedu 40 USD, prvi put od marta, ohrabrene nižim američkim zalihama, očekivanjima nastavka rezova proizvodnje i naznakama oporavka potražnje nakon krize zbog koronavirusa.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 41 cent višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po cijeni od 39,98 USD.

Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 56 centi, na 37,37 USD, prenosi Hrportfolio.

Uz pretpostavku da se prezasićenost smanjuje, Američki institut za naftu (API) saopštio je u utorak da su američke zalihe pale za 483 hiljada barela.

“Stvara se konsenzus da će grupa proizvođača OPEC+ produžiti trenutna smanjenja proizvodnje”, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene su posljednjih sedmica porasle na oba tržišta. Na londonskom je barel više nego udvostručio vrijednost nakon što je u aprilu dotakao najnižu vrijednost u posljednjih oko 20 godina, ispod 16 USD.

Oporavak u Kini i ublažavanja mjera protiv koronavirusa podržavaju cijene.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, okupljeni u grupi OPEC+, smanjuju proizvodnju u maju i junu za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko deset odsto ukupne svjetske proizvodnje prije koronavirusa.

Ohrabren naznakama oporavka tržišta, OPEC+ razmišlja o produženju rezova od 9,7 miliona barela dnevno i nakon juna. No, još nije dogovoreno hoće li se sastanak ministara održati danas ili kako je ranije najavljeno kasnije u junu.

“Kad se cijena u Londonu približi 40 USD, to je dobar znak. Na dobrom smo putu”, rekao je predstavnik u OPEC-u.

Izgledi potražnje sada izgledaju jači. Sektor usluga u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, počeo je da raste prvi put nakon jula, pokazalo je istraživanje.

“Budući da se mjere protiv koronavirusa ublažavaju i ukidaju, očekujemo postupni oporavak potražnje”, navodi se u izvještaju Capital Economicsa.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njenih članica u utorak iznosila 34,95 USD, što znači da je porasla 1,27 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije