fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u kineski oporavak podstakla cijene nafte

Nada u kineski oporavak podstakla cijene nafte

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su u petak izgubile više od dva USD po barelu, zahvaljujući optimizmu za kinesku ekonomiju, koji je nadjačao zabrinutost zbog moguće globalne recesije.

Cijena barela je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 65 centi na 79,69 USD. Na američkom je tržištu barel porastao 85 centi, na 75,14 USD, prenosi SEEbiz.

Najveći svjetski uvoznik sirove nafte, Kina, prolazi kroz prvi od tri očekivana talasa rasta slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je Peking ublažio mjere izolacije, ali je objavio da planira da pojača podršku ekonomiji u narednoj godini.

Cijene nafte podupire i u petak objavljeno saopštenje američkog Ministarstva energetike da će početi da otkupljuje sirovu naftu za strateške naftne rezerve. To bi bila prva kupovina nakon oslobađanja rekordnih 180 miliona barela iz rezervi u ovoj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u petak barel korpe nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan pojeftinio 1,74 USD, na 78,73 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije