fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa samitu o ekonomskom i regionalnom razvoju

Na samitu o ekonomskom i regionalnom razvoju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja učestvovala je na Regionalnom samitu preduzetnika srednje i jugoistočne Evrope, gdje je imala priliku da razmijeni iskustva i informacije u pogledu sprovođenja politika ekonomskog i regionalnog razvoja, kao i implementacije EU fondova.

Delegacija, koju je predvodila državna sekretarka Ana Raičević, učestvovala je na samitu na poziv Međunarodnog ekonomskog foruma (MEF) Perspektive, povodom održavanja Svjetskog dana preduzetnika.

Samit je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, trajao od nedjelje do danas u Zagrebu.

Na marginama Samita, delegacija je imala bilateralne sastanke sa predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske.

Susreti su bili prilika za razmjenu iskustava i informacija u pogledu sprovođenja politika ekonomskog i regionalnog razvoja, kao i implementacije EU fondova.

Predstavnici Ministarstva upoznali su sagovornike sa prioritetima rada Vlade, kao i prioritetima rada Ministarstva ekonomskog razvoja u dijelu donošenja novih zakonskih rješenja, nove Industrijske politike, politike razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnostima za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje.

U okviru Samita, delegacija Ministarstva sastala se i sa predstavnicima Hrvatske Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO). Susret je bio prilika da sagovornici razmijene informacije o programima finansijske i nefinansijske podrške malom i srednjem biznisu iz nacionalnih i EU fondova, garantnih šema, kreditne podrške i alternativnih izvora finansiranja biznisa.

Sa domaćinom samita MEF Perspektive, razgovarano je i o mogućnostima da Crna Gora bude domaćin Svjetskog kongresa preduzetnika. Delegacija Ministarstva prisustvovala je i svečanom događaju dodjele priznanja najuspješnijim preduzetnicima srednje i jugoistočne Evrope.

Raičević je imala uvodno obraćanje na otvaranju Samita i ispred Ministarstva ekonomskog razvoja uručila nagradu profesorici Slavici Singer sa Sveučilišta u Osijeku za postignuta naučna dostignuća u oblasti ESG standarda.

Pored Raičević, u delegaciji su bile i v.d. generalne direktorice za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova, Ivona Savićević i v.d. generalne direktorice za unapređenje konkurentnosti privrede, Anđela Gajević.

Gajević je bila panelista u okviru diskusije na temu preduzetništvo u funkciji ekonomskog razvoja, a Savićević je imala izlaganje na temu očekivanja Crne Gore od evropskih integracija i implementacije EU fondova kao podrške privredi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost suspendovala Pavličića

Podgorica, (MINA) - Nadzorni odbor Fudbalskog kluba Budućnost jednoglasno je odlučio da suspenduje golmana...