fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa konkurs stiglo šest prijava

Na konkurs stiglo šest prijava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore se, prema saznanjima Pobjede, prijavilo najmanje šest kandidata, a postoji mogućnost da je u ponedjeljak stigla još neka prijava poslata poštom.

Konkurs za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore objavljen je 12. avgusta i trajao je 15 dana, do subote, a prijave su se mogle podnositi neposredno i putem pošte.

Iz Aerodroma Crne Gore u ponedjeljak nijesu odgovorili na pitanja Pobjede koliko se kandidata prijavilo na konkurs, kao ni koji su kandidati u pitanju. Rekli su nam da su formirali komisiju koja će pregledati blagovremene pristigle prijave.

“Na osnovu sadržine, komisija će utvrditi koje su prijave potpune i koji kandidati ispunjavaju uslove za radno mjesto izvršnog direktora. Nakon što komisija preduzme navedene aktivnosti, o izboru izvršnog direktora, u skladu sa statutarnim ovlašćenjima, odlučiće Odbor direktora kompanije”, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

Prema saznanjima lista, na konkurs se, između ostalih prijavio i bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović.

Radunović je ranije bio direktor predstavništva bivšeg avio-prevoznika Montenegro Airlinesa, a Pobjeda je krajem prošle godine pisala da Radunović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da u Beču ima firmu koja se bavi vazdušnim prevozom putnika, čiji je stroprocentni vlasnik.

Radunović je 2014. godine u Beču osnovao firmu pod nazivom Aerotranspot Executive Agency GmbH, u vrijeme dok je kao direktor predstavništva Montenegro Airlinesa živio i radio u glavnom gradu Austrije. Firma je bila aktivna i krajem prošle godine, a Radunović je u registru austrijskih kompanija bio zaveden kao vlasnik 100 odsto akcija.

Kako saznaje Pobjeda, u trci za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore je i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS), Damir Gutić, koji je, prema podacima sa internet stranice BS, završio Ekonomski i Fakultet za menadžment u Podgorici, te stekao licence brokera, dilera, investicionog savjetnika i investicionog menadžmenta penzionog fonda.

Na konkurs se, prema informacijama lista, prijavio i vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, Vladan Drašković, koji je obavljao funkciju pomoćnika direktora za komercijalne poslove.

Za mjesto izvršnog direktora zainteresovana je i Biljana Knežević, koja je potvrdila Pobjedi da je poslala prijavu. Knežević je bivša savjetnica direktora Aerodroma, a pokrenula spor protiv Aerodroma Crne Gore kojim traži poništenje izbora sina poslanika Pokreta za promjene, Branka Radulovića, Petra Radulovića za zamjenika direktora te kompanije. Ona je pokrenula i spor zbog imenovanja Vladana Draškovića za pomoćnika komercijalnog direktora.

Aerodromi Crne Gore raspisali su javni konkurs za izvršnog direktora nakon što je, početkom avgusta sa te pozicije smijenjen Goran Jandreoski.

Tada je iz Aerodroma rečeno da Odbor direktora očekuje od menadžmenta ubrzanje započetih procesa modernizacije, dok su Jandreoskom zahvalili na saradnji i poželjeli mu sreću i uspjeh u daljem radu, bez objašnjenja zbog čega je smijenjen.

On je, međutim, naveo da su mu motivi za smjenu „jasni kao dan“, ali je iz pristojnosti i profesionalnosti odlučio da ih zadrži za sebe.

Kada su Aerodromi Crne Gore u maju prošle godine raspisali oglas za direktora, na kojem je, među 14 kandidata, izabran Jandreoski, oglasom su, osim fakultetske diplome i pet godina rukovodilačkog iskustva, tražili i visoke etičke standarde i integritet, znanje engleskog jezika, a bilo je poželjno i da kandidat ima iskustvo u oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja. Osim toga, u oglasu je bilo navedeno da se na konkurs mogu javiti i stranci.

Sadržaj oglasa koji je prije 20-ak dana objavljen preko Zavoda za zapošljavanje, ovog puta je nešto drugačiji, te osim fakultetskog obrazovanja, znanja engleskog na srednjem nivou i petogodišnjeg upravljačkog iskustva, nema zahtjeva koji se odnose na dodatno iskustvo u vazdušnom saobraćaju, niti je navedena mogućnost prijave stranih državljana.

Zainteresovani kandidati su bili u obavezi da uz prijavu dostave diplomu, biografiju, dokaz o iskustvu na poslovima upravljanja, ljekarsko i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Vlada je prije mjesec i po imenovala novi odbor direktora Aerodroma, a za predsjednika izabrala funkcionera Građanskog pokreta URA, Eldina Dobardžića. Od starih članova ostao je samo Nebojša Đoković iz Demokratskog fronta, koji je prethodno bio predsjednik, dok su imenovani Kemal Purišić iz BS, Slavko Vukčević iz Socijalističke narodne partije (SNP) i Momčilo Martinović iz Demokratske partije socijalista (DPS).
(

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije