fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Neophodne efikasne praktične mjere

Mugoša: Neophodne efikasne praktične mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nelikvidnost preduzeća predstavlja jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša i dodao da realni životni problemi zahtijevaju efikasne praktične mjere, a ne razna teoretisanja.

“Snaga države je u snazi privrede i kupovne moći većine građana, a ne u snazi represivnog aparata prema tim građanima. Očigledno da smo u Crnoj Gori pobrkali prioritete”, naveo je Mugoša.

On je kazao da na kraju avgusta u Crnoj Gori preko 19 hiljada firmi i preduzetnika bilo u blokadi, što je 511 više nego u istom periodu prošle godine, dok je iznos blokiranog duga povećan za 131 milion EUR.

Mugoša je rekao da je u odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći 191, a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani za 68 miliona EUR.

On je naveo da je u cilju poboljšanja likvidnosti preduzeća, osim neophodne mnogo intezivnije povoljne kreditne podrške, potrebno smanjiti (para)fiskalitete, preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi i primijeniti institut multilateralne kompenzacije, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više firmi.

Neophodno je, prema riječima Mugoše, i bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolsku politiku, kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse besplatnog kreditiranja pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške preduzećima, koja su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Potrebno je i da informacije o blokadama preduzeća budu online dostupne i to na dnevnom nivou, umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, naveo je Mugoša.

On je dodao da je broj nezaposlenih u Crnoj Gori porastao 26 odsto ili 11 hiljada u odnosu na isti period prošle godine.

Broj nezaposlenih je u odnosu na kraj godine porastao 6,5 hiljada, što je rast od 13,6 odsto.

“Standard značajnog broja građana je opao, jer sve manje roba i usluga mogu da kupuju od svoje zarade. Naime, prosječna neto zarada je gotovo na istom nivou tokom cijele godine, oko 530 EUR, a sa druge strane značajno su porasle cijene namirnica, goriva i najavljuju se i nova poskupljenja”, kazao je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...