fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMSP da učestvuju u razmjeni znanja i vještina

MSP da učestvuju u razmjeni znanja i vještina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) pozvala je kompanije da učestvuju u projektu MobiliseSME, pod nazivom Program mobilnosti u razmjeni znanja i vještina osoblja malih i srednjih preduzeća (MSP), i ostvare brojne benefite za sebe i svoje zaposlene.

Riječ je o projektu koji Komora realizuje sa partnerima iz devet država, odnosno pilot programu čiji je cilj jačanje razvoja vještina i kapaciteta evropskih malih i srednjih preduzeća, podržavajući kratkoročne razmjene osoblja u preduzećima iz zemalja EU, Islanda, Norveške, Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Turske.

“Projekat pruža priliku MSP odnosno njihovim zaposlenim, menadžerima i/ili (su)vlasnicima da uspostave kontakte sa inostranim kompanijama, kako bi poboljšali međunarodne kompetencije i putem ovakve razmjene omogućili razvoj novih vještina, pristup novim znanjima kao i jačanje već postojećih međunarodnih partnerstava”, navodi se u saopštenju.

Projekat Mobility Exchange Programme for SME Staff – MobiliseSME kofinansiran je kroz program Evropske unije – EaSI, 2020-2022.

“MobiliseSME pruža praktičnu i finansijsku podršku MSP i njihovom osoblju, odnosno zaposlenima, menadžerima, vlasnicima ili suvlasnicima, koje odlazi na kratak vremenski period, od mjesec do šest mjeseci u MSP kompanije domaćina u neku od zemalja EU”, rekli su iz PKCG.

Tokom perioda trajanja razmjene, učesniku programa razmjene ostaje status zaposlenog u kompaniji koja ih šalje.

Program, kako se precizira, nije ograničen rokovima za prijavu već se sprovodi u kontinuitetu. Minimalno trajanje razmjene je mjesec, a maksimalno šest mjeseci.

“Program MobiliseSME je dobitna situacija za sve uključene strane, i za kompaniju koja šalje zaposlene i za kompaniju domaćina, ali i za njihove zaposlene”, kazali su iz PKCG.

Benefiti kompanije koja šalje zaposlene odnose se na bolje razumijevanje tematske oblasti i za MSP i za njegove zaposlene, sticanje znanja o drugim tržištima, pristup novim tehnologijama, odredenim metodama i inovacijama, kao i razvoj novih vještina zaposlenih, menadžera ili vlasnika.

“Benefiti kompanije domaćina su nove i inovativne ideje od kolega iz oblasti koje vas zanimaju, razvoj proizvoda i usluga za vašu kompaniju, prilika za širenje mreže kontakata na nivou EU, kao i upoznavanje novih tehnologija, sticanje zanja i vještina od zaposlenih koji su upućeni na razmjenu”, navodi se u saopštenju.

U PKCG su rekli da je cilj finansijske podrške da doprinese pokriću troškova zaposlenih, menadžera ili vlasnika/suvlasnika tokom boravka na razmjeni. Finansijska pomoć zavisi od zemlje sa kojom se realizuje razmjena, u mjesečnom iznosu od 530 do 1,1 hiljadu EUR.

“Za učešće u programu mogu aplicirati mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici iz država zemalja članica EU, Irske, Norveške, Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Turske”, navodi se u saopštenju.

Ostali profili, poput samozaposlenih, freelancera i onih koji pripadaju skupu slobodnih profesija poput advokata, notara, racunovođa, revizora, ljekara, farmaceuta, psihologa i drugih takođe mogu učestvovati ukoliko ispunjavaju kriterijume da su registrovani kao pravno lice odnosno da imaju poreski identifikacioni broj. Ostali oblici samozapošljavanja su isključeni.

Veće kompanije mogu učestvovati, ali samo u ulozi domaćina.

Za učešće u programu obavezno je poznavanje engleskog jezika.

“Program MobiliseSME pruža informacije i smjernice MSP za učešće u šemi internacionalizacije, dostupne alate za proširenje mreže kontakata MSP sa drugim preduzećima na nivou EU, usluge povezivanja: pomoć pri pronalaženju poslovnog partnera u EU, praktične informacije o boravku predstavnika MSP u inostranstvu, kao i praktičnu i finansijsku podršku MSP” naveli su iz PKCG.

Za prijavu učešća u programu MobiliseSME je potrebno posjetiti MobiliseSME web stranicu i provjerite neophodne kriterijume za učešće na Moblilise SME projektu, kao i registrovati se na platformi za povezivanje i pronaći odgovarajućeg kandidata uz pomoć Lokalnih kontakt tački.

Dodatne informacije dostupne su na website-u projekta www.mobilise-sme.eu i PKCG www.privrednakomora.me, a zainteresovani mogu direktno kontaktirati koordinatora projekta u Privrednoj komori.

Najčitanije

premijer Milojko Spajić

NVO uputile inicijativu Spajiću: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i...